Ревю на настолната игра "Bang!: Игра със зарове"

Ревю: Bang: Игра със зарове – Потаен или мъртъв

Илюстрацията на българската версия на настолната игра със зарове Bang!

Много е приятно, когато  вече„класически“ настолни игри се появяват на родният пазар, в превод на български език. Винаги съм приветствал локализирането на всяко чуждоезично издание, защото правейки го по-достъпно, самото хоби става по-достъпно. Дойде време и още една култова настолна игра да достигне най-после в превод до родната сцена.

Оригиналната игра „Bang!“ се появява през далечната вече 2002г. , дело на италианският дизайнер Емилиано Скиара. Играта включва „класическа, каубойска престрелка“ разиграна посредством карти и тайни роли на масата, които разделят играещите на няколко отбора – шерифът и неговите помощници, бандитите и ренегата.

През 2013г. Михаел Палм и Лукас Цах създават „зарова“ версия на „Bang!”, която скоростно изстрелва своят „бащица“ в небитието. Версията със зарове запазва основната идея за скритите роли, но позволява игра с по-добра комбинация от играчи ( от 3 до 8, срещу от 4 до 7 в оригиналната игра ) и цялостно по-бърз, експлозивен и забавен геймплей. „Bang!:The Dice Game“ бързо се превръща в една от отлично приетите и популярни в хобито „парти игри“.

В началото на 2021г., тази вече „класическа“ игра, както я определих, достигна и до нас, преведена на български. В това ревю ще се опитам да ви разкажа малко повече за нейният геймплей, а и как са се справили издателите с родното копие на играта.

„Мексиканска престрелка“

Тайните роли в настолната игра Bang!:Игра със зарове

„Bang!: Игра със зарове“ е „парти“ игра за трима до осем играчи. Както става видно от заглавието на играта, основната механика на която се разчита са заровете. И по-специално : следват се постулатите на популярната игра „яци“. Останалата част от геймплея на играта пък включва приятна щипка дедукция. Дизайнери на „Bang!: Игра със зарове“ са Михаел Палм и Лукас Цах. А локализираното копие е дело на „Black Sea Puzzles”, част от Ozone АД.

В „Bang!: Игра със зарове“ играчите влизат в ролята на „класически“ персонажи от уестърн. Действието ни пренася в опушен „салуун“, където предстои да се разиграе престрелка. В тази престрелка обаче, не всеки е такъва какъв изглежда, защото всеки един от играчите освен персонаж, влиза и в специална роля.

Персонажите в играта със зарове Bang!

Именно ролите са това, което правят „Bang!: Игра със зарове“ нещо повече от „поредната яци игра“. Реално около масата има три отбора. Шерифът е единствената роля, която е явна за всички от началото на играта. Заедно с него в един отбор, но скрити са и неговите заместници. Срещу тях се изправя определена бройка „бандити“, които са втората шайка в играта. Накрая идва и „ренегатът“, отново удобно смесен сред общия „микс“ от скрити роли. Той играе сам за себе си и не е част от другите „отбори“.

Идеята на тези роли, на тези отбори е,че всеки печели играта по различен начин. Шерифът и заместниците искат да локализират и убият всички „бандити“ и „ренегатa“ на масата. На „бандитите“ пък им стига само да убият „шерифът“. „Ренегатът“ пък иска да е последният оцелял в престрелката. Тук трябва да отворим скоба, че при игра с осем души, на масата има двама „ренегати“, като всеки играе сам за себе си.

Токените "Патрони" и "Стрели" вBang!

Подготовката за игра в „Bang!: Игра със зарове“ е изключително лесна и протича скорострелно ( а, добре ми се получи тук ! ). На база на броя на играчите, вземате определени карти „роли“ ( има таблица за това в правилата ). Всеки играч получава по една роля, като последната е тайна. Само „шефирът“ веднага се разкрива, обръщайки своята карта с лицето нагоре.

Играчите си раздават на случаен принцип плочки изобразяващи различни персонажи. Всеки персонаж си има име, страховита илюстрация ( или казано на роден език – „badass“ илюстрация ), точки живот и специално умение, което му позволява да „чупи“ правилата на играта в своя полза. Всеки играч получава толкова токени „Патрони“ колкото са точките му живот изписани на плочката му. В средата на игралното поле се поставят и деветте токена „Стрели“ .

Всички останало се прибира в кутията. „Шерифът“ взима петте зара, които пристигат в комплекта на играта. Последните са шестстенни, специални зарове с различни символи върху тях. И престрелката в „Bang!: Игра със зарове“ може да започне.

Рискуващата ръка на Запада

„Bang!: Игра със зарове“ залага на изключително простичка и добре позната геймплей механика. Активният играч хвърля петте зара. Може да ги  хвърля наново до два пъти, като между отделните хвърляния може да запази настрана един или повече зарове. След изчерпване на хвърлянията или когато реши да спре, той активира заровете, изпълнявайки ефектите на различните символи.  Именно тази възможност за „три хвърляния“ на заровете е известната „яци механика“.

Заровете в настолната игра Bang!

Естествено, сърцевината на „Bang!: Игра със зарове“ са символите по заровете. Те са точно шест на брой ( логично ) и всеки предлага интригуваща развръзка. Ще започна с #ХУБАВОТО, символът „Бира“ – той ви позволява да излекувате една точка живот на себе си или на друг играч. Тук е момента да вметна, че в „Bang!: Игра със зарове“ има елиминация на играчите.

От символът „Картечница“ искате да съберете три или повече, защото така правите по една точка щети на всички останали играчи и изчиствате всичките токени „Стрели“, които сте придобили. Последните вземате, когато хвърлите зар със символ „Стрела“.

Това е и единствения символ върху заровете, който се активира веднага. Когато свършат всички стрели на масата, индианците атакуват и всеки играч губи по една точка живот за всяка стрела, която притежава. Както се досещате това понякога може и да е желан ефект, за да се освободите от присъствието на някой от противниците си.

Специалните умения на персонажите в Bang!

Символите „Мишена“ са два и се различават по цифрата в средата им – едно или две. Първият ви позволява да „стреляте“ по един противник намиращ се до вас ( от една от двете ви страни ), а вторият – на разстояние през едно място. И при двата случая правите точно една точка щети.

И накрая стигаме до символът „Динамит“. Това е единственият зар, които не може да хвърляте наново след като веднъж се е паднал. Ако успеете да съберете три или повече символа „Динамит“, то губите остатъка от хода си и една точка живот. Опасно е да се борави с експлозиви, деца!

Зарове и токени от настолната игра Bang!:Игра със зарове

В този маниер протича една игрова сесия на „Bang!: Игра със зарове“. Хвърляте зарове, ползвате правото да ги „реролвате“ и активирате символите им. Стремите се да откриете противниците си, сред останалите играчи, за да сте на печелившата страна в края на играта. Междувременно разполагате и със специални умения, които както се досещате,  за мен са най-вълнуващото нещо в играта. Специалните умения в „Bang!: Игра със зарове“ дават нужната щипка разнообразие, непредсказуемост и някаква форма на стратегия, макар че цялата игра се върти около късмета ви със заровете.

Димящо дуло

Правилата на румънски и български

Стигаме и до финалът на това кратичко ревю. Не знам дали има значение какво ще ви кажа в него, защото „Bang!: Игра със зарове“ отдавна е преминала в редиците на едни от най-популярните и обичани настолни игри в „парти“ жанра. Именно затова е страхотно, че играта вече ще бъде по-достъпна за родния геймър.

Може би ще бъде по-полезно ако ви кажа, какви са впечатленията ми от преведеното издание. В общи линии, то по нищо не се различава от широкодостъпния англоезичен оригинал. Картите са с добре познатите илюстрации и качество. Същото може да се каже и за заровете, които са гравирани и се усещат страхотно в ръка. Правилата са преведени перфектно и не създават никакви затруднения при игрането на играта. Или казано с две думи – няма никаква причина да изберете каквото и да е друго издание пред българското !

„Bang!: Игра със зарове“ е една отлична, „класическа“ настолна игра със зарове, която позволява да се играе от голяма компания и гарантира весело прекарване. Да, в играта има много късмет, но това не е минус, предвид нейната идея и насоченост. А „тайните“ роли са едно отлично допълнение, което освежава геймплеят. Горещо ви препоръчвам да добавите тази „класика“ в колекцията си…вече и на роден език !

Оценка :

Крайна оценка за настолна игра - "Мн.Добър 5"

Визия : 5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 5 / 6

Крайна оценка : 5 / 6