Настолна игра "Juicy Fruits"

Ревю: Бананова република – Juicy fruits

 

Настолна игра "Juicy Fruits"

Вероятно ви е омръзнало да слушате, а на мен пък ми се изтърка клавиатурата от писане, за ползите от настолните игри. Всички ония приказчици за развитие на логическа мисъл, обща култура, стратегическо мислене и т.н. и т.н…до край света.

Има обаче нещичко в настолните игри, което доста често пропускаме да споменем, говорейки за тях. Пропускаме, защото на пръв поглед изглежда някак наивно, лековато, второстепенно и дори осъдително на фона на другите им качества, с които геймърите обичат да се кичат като знатни патриции. Настолните игри са поразяващо оръжие в ръцете на всеки мечтател !

Те ви карат да забравите за няколко часа ( а понякога и за няколко дни ) ежедневните си проблеми и грижи, всички лични и работни несгоди и да се пренесете там, където сърцето ви най-силно желае: в тогата на римски сенатор; в кокпита на X-wing изтребител; на палубата на викингски дракар; в удобното кожено кресло на управител на могъща корпорация и много, много други бленувани позиции, локации, роли, епохи. С огромния наплив на заглавия в хобито, вярвам, че вече има кътче (игра) за мечтите на всеки !

Затова и някак естествено, нормално и очаквано изглежда да си говорим за тропически остров. И то не просто за тропически остров- ами такъв, който е ваш ! Именно това е мечтаното описание с което ще се сблъскате, когато на масата пред вас се озове „Juicy Fruits“. Една игра, в която ще можете да направлявате малък, тропически рай, за да го превърнете в плодова градина.

Ако комунизмът бе напуснал прашните книги

„Juicy fruits“, с дизайнер Кристиан Щор ( Pictures ) и издател Deep Print Games (Renature, Savannah Park) е пъзело-подобно заглавие с поставяне и движение на плочки за до четирима играчи. Основната ви цел в играта е да трупате точки, като манипулирате най-умело въпросните плочки, изпълнявате поръчки и правилно предвидите, кога да активирате края на играта.

Таблото ви в началото на играта Juicy Fruits

В „Juicy fruits“ вие ставате горд собственик на малък тропически рай. Но преди да се замечтаете за хотелски комплекси, безкрайни часове на девствен плаж, смугли красавици с ослепителни усмивки и изпотени чаши, събрали шарени коктейли – идвам аз, за да ви разочаровам.

В „Juicy fruits“ си имате остров, но не за да лежите на него, а за да работите ! И по точно – да произвеждате тропически плодове, а след това да ги продавате на преминаващи търговски кораби, според тяхното търсене. А с малкото оставащи при вас плодове, може да произвеждате сладолед и плодов шейк за жителите и гостите на острова.

„Juicy fruits“ отнема сравнително кратко време за подредба, без да дразни в този отношение, като обаче със сигурност ще ви бъде по-добре, ако ползвате помощта на поне един от останалите играчи около масата. Основна част от сетъпа е да подредите различните плочки идващи в играта. Поставяте на достъпно място двата борда, единият за точки, другият за „бизнес токени“. И започвате да запълвате определени локации от втория, в зависимост от това с колко играча играте.

Токени и плодове в Juicy Fruits

На достъпно място поставяте и “запаса“ от токенчета плодове. Те са пет вида, идват в шарени цветове и са супер симпатичн. Определено ще се заиграете с тях, повярвайте ми. След това всеки играч получава персонално табло изобразяващо острова му, дискчета за отбелязване на точки в избрания цвят и илюстрация и наистина голямото подреждане може да започне !

В комплекта на Juicy fruits ще откриете две платнени торбички. На пръв поглед изглежда като да са предназначени за съхранение на играта, но всъщност имат важна част от сетъпа. Трябва внимателно да разделите двата вида „корабни токени“ и да ги поставите в съответните торби. След което следвайки строги, но простички правила, теглите от въпросните токени и „залесявате“ острова с тях. Казвам „залесявате“, защото буквално запълвате по-голямата част от него с „корабни токени“ изобразяващи търговци чакащи доставка на определени плодове и носещи ви точки за това.

Таблото за "бизнес токени" в Juicy Fruits

Преди да поставите „корабните токени“, върху специално обозначени позиции на персоналното ви табло, образувайки цифрата пет (като изписана върху страна на класическо зарче), разполагате на случаен принцип „събираческите токени“. Те са еднакви за всички играчи и изобразяват по един вид от плодовете в играта: банан, лайм, портокал, нар и мангостан.

Минутка за наука: Мангостан е вид много, много сладък и сочен плод, носещ истинска вкусова експлозия от поне три познати вкуса (аз усетих праскова, ягода и ананас), култивиран в Индия, Югоизточна Азия и Тропическа Африка. Звучи като нещо излязло от Хари Потър, но не е. Давам му висока оценка и ви го препоръчвам.

Обратно към Juicy fruits. След като свършите цялостното подреждане на токени/плочки, играта започва този, който най-скоро е изял плод.

Втора минутка за наука: Ако притеснително се оглеждате, къде е комунизма от заглавието на този пасаж в ревюто ми на „Juicy fruits“, то бързам да ви успокоя, че идва. В играта няма парички/монетки или каквато и да е форма на „валута“. Всичко което купувате, го купувате с произведени токенчета с плодове. Да живеят другарите Маркс, Ленин и икономиката на разменнен труд и услуги ! Ако още не сте затворили това ревю – нека си говорим за геймплея на „Juicy Fruits“ !

Плодова салата от абстрактност

Както се досещате, Juicy fruits се играе за точки. Интересен е краят на играта, който се активира на база на вашите действия. Върху централното табло обозначено като място за „бизнес токени“ има една скала. Тя изобразява „лицензи“ – предприемчиви хора на острова ви, на които вие, като класически „диктатор“,разрешавате да имат собствен бизнес. Нали ви казах, че си е комунизъм в „Juicy fruits“.

Та – когато се достигне определено ниво/бройка на „издадени лицензи“, последното зависи от броя на играчите, играта свършва. Към събраните в хода на игра точки прибавяте разни бонуси от „павилиони и забележителности“ на острова ви, ако имате такива и получаваме крайния победител.

„Juicy fruits“ предлага изключително простичък геймплей. Целият ви ход включва две стъпки, като за всяка от тях имате по две опции. Първата стъпка е задължителна. Вариантите ви за нея са : да придвижите „токен с плодове“, за да произведете плодове или да придвижите „токен с мобилен бизнес“, за да използвате умението му.

И в двата случая движите избрания токен в права линия и за всяко придвижено поле получавате нещичко. Ако е „токен с плодове“, получавате плодче от вида изобразен на токена за всяко поле. Ако е „мобилен бизнес“ го активирате и произвеждате за всяко поле. Изключително простичко и семпло. Искате да се движите повече и повече, но първоначално сте доста ограничени. След това ще имате повече пространство, но трябва да решите кога това пространство ви е достатъно, за да го запълните с други токени, носещи умения и/или точки.

Така стигаме и до втората стъпка по време на вашия ход. Тя не е задължителна и може да я прескочите. Отново имате две опции : да изпълните поръчката на един кораб, акостирал на вашия остров или да си купите „бизнес токен“.

Първата опция е основния ви източник на точки в „Juicy fruits“. Върху всеки токен с кораб има изписано каква комбинация от плодове иска да натовари и колко точки ви носи за това. Точките печелите веднага, а след това премахвате кораба и печелите още място за движение на поставените ви токени или възможност да поставяте нови.

Втората опция на тази втора стъпка от хода ви е там, където играта истински „живва“. Както вече споменах, закупуването на „бизнес токен“ става с плодове…защото комунизъм. Дори тематично е записано в правилата така : подкупвате административен служител изобразен на реда от борда, където се намира токена, който искате да закупите. Как да не се влюбиш в „Juicy fruits“ където е тропически рай и държавните служители приемат банани и портокали за подкуп ! Мила, родна картинка…

Самите „бизнес токени“ са изключително разнообразни, предлагащи ви различни стратегически подходи към играта. Имаме „мобилни бизнеси“, това са колички за сладолед и шейк, които ви позволяват да „обръщате“ наличните ви плодове в сладките изделия а.к.а. в точки. Друг вид токени са „забележителностите“, даващи ви фиксирано количество точки в края, но неподлежащи на движение по карта ви или казано иначе – трябва да внимавате колко и къде ще сложите от тях, за да не намалите игровите си опции.

За мен, най-интригуващи от „бизнес токените“ в „Juicy fruits“ са „павилионите“. Механиката им си е направо класическа  за хобито – получавате допълнително точки в края на играта, ако изпълните определена цел. Добрите, стари токени с цели.

В този маниер се движи една игрова сесия на „Juicy fruits“. Ако мога да обобщя : произвеждате плодове, обръщате ги в точки и/или купувате бизнес токени, като последното е особено ключово, защото всеки закупен токен приближава края на играта. Което може да е нещо към което се стремите или пък все още не – зависи както от вашата преценка, така и на другите около масата .

В книжката на „Juicy fruits“ ще намерите един вариант на игра, добавящ трета стъпка по време на вашия ход – фабриката за сок. Централното табло служещо за отбелязване на точки е двустранно и от едната му страна е въпросната фабрика. Тя представлява хитър пъзел следващ трикови правила, позволяващ ви да движите маркер във вашия цвят срещу определени плодове за точки. Звучи като нещо изчистено като дизайн и е точно такова. Правилата за движение обаче съдържат няколко малки трика, на които трябва да обърнете внимание. Определено фабриката за сок обогатява и разнообразява „Juicy fruits“ и искате да я използвате всеки път !

Да се поднася с коктейл

Финални думи за „Juicy fruits“. Симпатична, лека, бърза и определено релаксираща игра ! Чудесен избор за следващо ниво игра. Определено е „семейно“ ориентирана, достъпна е за деца и от моя опит – с двама и трима играчи работи чудесно, без никакви забележки.

Чисто визуално всичко е шарено, с богат набор от цветове и много жизнерадостно. Където има илюстрации, те са приятни. Качеството на компонентите е на обичайното ниво за модерна настолна игра, без да има някакви изхвърляния, като последното може да възприемете и като критика (всеки сам си преценя).

Ако трябва да имам някакви забележки към „Juicy fruits“, то те са в липсата на противопоставяне между играчите. Да, борите се кой ще грабне даден „бизнес токен“ , движите края на играта на база на това решение, но в повечето случай се чувствате защитени. Корабите с поръчки са персонални, запасите от плодове са безкрайни и няма как нещо да бъде загребено от един играч – цари си една идилия и спокойствие.

Нещата малко се променят с варинта фабрика за сок, където има реална конкуренция между играчите (и никак не малко възможни точки), но отново чувството за solitary/самостоятелна  игра остава. И съм убеден, че няма да се хареса на мнозина от вас.

Лично аз на този етап харесвам „Juicy fruits“ и си прекарвам добре с нея. Особено добре се получава в мързели следобеди и вечери след тежък ден на работа. Игра, която да те освободи от напрежението. Игра, която да играеш с играчи от всякаква възраст. Давам палец нагоре за „Juicy fruits“ !