Ревю на Фокус: Крал на блъфа – „Кралски покер с гадинки“

„Кралски покер с гадинки“ е първото заглавие от „буболечковата серия“ настолни игри, което пристига на нашия пазар. Дизайнер на играта е Жак Займер, а оригинален издател Drei Magier . У нас играта се издава от Black Sea Puzzles/Ozone, а за превода на правилата са се погрижили Красимира Димитрова и Николай Жеков.

Няколко общи качества събират „буболечковите игри в своеобразна поредица : това са малки, „филъро-подобни“ игри с карти, насочени към деца, подрастващи, семейства или казано инак – към „семейната“ категория настолни игри. И като казвам „малки“ игри да се чете : малки като съдържание (обичайно тесте с карти и десетина токена опаковани в малка, компактна кутийка), но често изненадващо големи като игрова стойност.

Съдържание и корица на играта

„Кралски покер с гадинки“ е своеобразна „класика“ в поредицата, популярно и вече наложилото се заглавие, затова и неговата поява на родния пазар, в достъпна откъм правила опаковка, е отлично решение. Преди всичко обаче – нека си кажем „за какво се борите“.

В „Кралски покер с гадинки“ вие не се опитвате да спечелите…противно на традиционната логика в настолните игри вашата цел е да не сте единственият, който губи. Точно така – играта приключва, когато един играч се превърне в „губещ“, а всички останали ( с въздишка на облекчение, повярвайте ми ), се превръщат в победители.

Как да сте в ролята на тъжния загубил в „Кралски покер с гадинки“ ? Просто не трябва да събирате четири карти от една и съща „боя“ пред себе си!

Загуба в "Кралски покер с гадинки"

Ставайки дума за „бои“ – в „Кралски покер с гадинки“ забравете за традиционните, познати карти. В играта ще намерите седем различни видове „гадинки“, пристигащи с отлични, съвсем умишлено понякога, объркаващи илюстрации. Минутка за качеството на картите : като цяло е окей, без да е нищо особено. Единственото притеснително е черната рамка, която ще се изтърка (гарантирано) след определено количество игри.

В началото на играта картите от общото тесте ( 56 на брой ) се разделят поравно между играчите. По време на вашия ход избирате една карта от ръката си и я подавате с лицето надолу на избран от вас играч.

Геймплей от "Кралски покер с гадинки"

Може би, ако сте загрижен родител и четете това ревю, сте спрели още на заглавието. Даам – думата покер. Звучи притеснително, нали ? Спокойно – „Кралски покер с гадинки“ е толкова игра на покер , колкото хвърлянето на презрял портокал в кофата за боклук е баскетбол. Идеята зад думата покер в заглавието е освен да привлече вниманието ви (очевидно), а и да намигне забавно към симпатичната блъф механика в играта.

Обратно към геймплея. След като активния играч избере карта от ръката си той обявява какво има на картата и я подава на друг играч. Напълно естествено – може да обявите каквото си искате ! Добре дошли в земята на блъфа !

Играчът, който получава картата, има два избора. Опция А- решава да покаже картата, като преди да я обърне казва на активният играч : „Вярно“ или „Невярно“, в зависимост от това дали се доверява или не на твърдението му. Ако получаващия картата е сбъркал в доверието си, картата оставя за него, ставайки част от картите му, сложени с лицето нагоре на масата или казано иначе – картата може би ще стане част от заветната прокълната четворка от една и съща „боя“. Ако сте пропуснали, да повторя: губите играта ако имате четири еднакви карти пред себе си.

Седемте различни карти в "Кралски покер с гадинки"

Ако обаче получаващия картата е познал с твърдението си, то картата се връща и остава собственост на активния играч, който му я е предложил.

И опция Б: отказвате да се опитвате да отгатвате, вземате картата, поглеждате я и я давате на друг играч, правейки каквото си искате твърдение за това, което се намира на нея ! Така „блъфа“ и драматичността около масата се задълбочава. А с тях и истинската забава в „Кралски покер с гадинки“.

Тук е момента да ви кажа, че ви описах правилата на „Покер с гадинки“…защото всъщност в малката кутийка на играта пристигат две игри. Или ако трябва да съм по-коректен : една игра и една изключително интересна нейна вариация. Да влязат „кралските карти“!

Кралските карти в "Кралски покер с гадинки"

„Кралските карти“ са ви нужни, за да играете истински кралски покер.Те променят правилата на играта на няколко нива. Първо – в началото от общото тесте отделяте седем карти, формирайки малка купчинка карти, която наричаме наказателни карти. В тази версия, когато получите карта за нея има два вида твърдения : определена гадинка или кралска. Така играта става чувствително по-трудна.

А и доста експлозивна ! Защото ако поставите пред вас кралска карта (на тях гадинките носят корони), теглите една допълнителна карта от наказателното тесте и също я добавяте пред вас. А ако тази допълнителна карта е отново кралска…продължавате да теглите и да поставяте карти пред вас, докато спре да се появява кралска карта.

Определено този вариант е по-интересен, позволява повече блъф, стратегия, драматизъм, но и повече хаос и експлозивност ! И определено искате да го пробвате след като вече имате няколко игри на чистия „Покер с гадинки“.

И за финал : „Кралски покер с гадинки“ е прекрасен филър ! Достъпен за всички, навсякъде. Това са шестдесет и пет карти (с кралските), които може да носите навсякъде с вас…и дори да играете. Защото играта е бърза, простичка откъм правила, но предлагаща много забавление, което с всяка изиграна карта ескалира все повече и повече – създавайки усещането за истинска игра на покер…без да е покер. 

Относно родното издание. Преводът е отличен, книжката с правила също – с примери и отлично представен текст. Всичко друго е запазено от оригиналното издание – оформление, илюстрации и т.н. Изборът на заглавие за родната версия също е особено успешно попадение според мен.

За да завърша с някаква оценка : един класически вече настолен „филър“, който горещо ви препоръчвам, за вашата настолна колекция. Но внимавайте – води до пристрастяване! Или казано иначе : очаквам и следващи заглавия от буболечковата серия в родно издание !