Dimension е одобрен от Хари

Dimension или как бързото строене на пирамида от топчета може да е забавно

Подходяща за всички възрасти

Лимки или не?

Като малки играехме по цял ден навън и една от най-честите ни игри (за малки и големи) беше с лимки ( стъклени топчета, които се наричат по различен начин във всеки край на България -> линк към Wikipedia) като играехме няколко различни игри с тях. Може би от там се е зародила любовта ми към каквито и да е игри с топчета (като изключим Potion Explosion).

Лимки
А във вашият край как ги наричат?

При лимките имате едни доста по-големи от другите и тях ги наричахме БАМБИ. В Дименшън топчетата определено са с размерът на Бамба (единствено число на Бамби естествено), но не са шарени и са направени от дърво (ако не се лъжа). Има 5 цвята и всеки играч получава по 3 от всеки цвят. 

Що  е то Дименшън?

Играта е декстерити (игра за сръчност) от главата до петите. В какво се състои и как се играе?
Съдържание:
4 борда, 15 Бамби за всеки играч в 5 цвята, дебело тесте с условия, токени за точки + бонус токени, и един таймер (най-недолюбваният компонент от Деканата*).

Продължителност на играта: 6 рунда по около 1 мин всеки + времето за точкуване = макс 15 мин. макар че на кутията пише 30. 

Цел на играта: най-много точки duh

Как?

Тука идва разковничето.

Играта е за бързина в мисленето и бързина в реализирането на това, което сте измислили. Може би и една щипка сръчност. 

Всички играчи са строители на пирамида. Всеки рунд се теглят 6 карти с правила, които трябва да се спазват при строежа. Примерно:

Правила на даден рунд

  • бяло топче да не докосва зелено
  • броят на зелените да е повече от сините
  • сборът на сините и оранжевите трябва да е 3
  • да няма цвят над черните
  • всяко черно топче трябва да докосва поне едно бяло
  • точно две черни

 Рунд I

Представихте ли си вече пирамидата, която трябва да построите в главата си? Да?

Готови... старт

Супер, защото таймерът вече е обърнат и имате по-малко от 50 сек за строежът. На борда пред вас има 7 места за поставяне на топки на първият ред, върху тях могат да се сложат още 4 и на третият етаж точно 1 Бамба. И тук идва напрежението. Всеки бърза да изпълни 1 условие, второ, трето… и оп първото е вече грешно. Може би ако преместя това черно топче от края в средата – вече се докосва с всяко бяло – ама пък то пък черните са две и не трябва да има нищо над тях. Аааа какво да правя. Времето е вече наполовина. 

Добре, започваме с другите правила. Значи сините са по-малко то зелените, и сборът им с оранжевите е три – т.е. ако имам две сини, зелените трябва да са три, и да сложа едно оранжево и ги слагам на борда, ама белите и черните са вече там и не трябва бяло с черно да се докосват. Не не, бяло и зелено не трябва. Значи ако преместя това тук…. 

Времето свърши! – вика някой.

Как така свършило, като аз точно слагах и местих.. Ох. 

Всяка поставена Бамба ви носи една точка. Значи имам 9, това е добре. Обаче всяко неизпълнено условие е -2. ОЙ! Нито едно от белите ми не докосва зелено – добър старт. Зелените са три, сините две – супер. Ама защо и оранжевите са две. Не съм слагал това второто… И 7 точки е добре.

Над черните да няма нищо – успял съм – те са на вторият ред. Ето това черно докосва това бяло, и това черно…. не докосва бяло. И 5 точки са добре. Поне имам две черни.

Гледам Бате Жоро (човек за пример, всички в хобито искат да са като него) взима 10 точки и бонус токен- ама как така се питате? Лесно. Изпълнил е всички условия и има по минимум 1 топче от цвят поставено в пирамидата. 

Поне Играч Х (мислех да напиша моя добър приятел Папи, ама пък с него още не сме я играли 🙁 ) има 3. Може и да се борим с него за последното място.

Така протича един рунд от тази интензивна битка със самите нас и напрегнато състезание с времето наречено Дименшън. А се играят цели 6 рунда! 

В края на играта се получават точки (отризателни или положителни) в зависимост от това колко бонус токена играч е събрал. Минимум е -6 и максимум +6.
И побидител е естествено този с най-много точки.

След това определено искате пак да играете още и още.

Заключение

Хубавото е че с практиката става по-лесно. И след 10 игри, когато успееш да събереш максималният брой точки – чувството е неописуемо. Все едно си спечелил нобелова награда по математика, макар това да е невъзможно.

И точно когато си мислиш, че си задобрял – те бие 11 годишната дъщеря на кумовете ви. Трю стори. 

Дименшън е игра подходяща за всички възрасти и е голямо забавление. Култова класика, която според мен трябва да присъства в колекцията на всяко семейство. 

SEAL OF EXCELLENCE! от Хари

Dimension е одобрен от Хари
Компонентите са pet safe (maybe)

@Христо – на КОНя* ще я играем ли? (КОНя мина – не я играхме 🙁 )

Оценка : 

Визия и компоненти : 5.5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 5 / 6

Крайна оценка : 5.5 / 6

*Деканат – група от запалени настолни играчи, която безчинства из Пловдив и знае и има СИЧКОТО.

*КОН – идва от английското CON (convention). КОН е приятелско събитие за настолни игри с хапване и пийване и редовно продължава това поне два дни. Правят се няколко през годината и достъпа е само с покани – демек само на богоизбраните (само за да ядосам Дидо използвам тази дума). Покани обаче се дават лесно стига да е срещу шише домашна ракия, примерно.