Ревю на фокус – „Точки на салата“

Точки на салата е бърза, компактна и заплашително предизвикваща вашите математически умения, игра с карти за двама до шестима души. Дизайнери на играта са Моли Джонсън, Робърт Мелвин и Шон Станкевич, а издател – AEG. В нас играта пристига под шапката на Black Sea Puzzles, в превод  дело на Красимира Димитрова.

Съдържание на настолната игра "Точки за салата"

Темата е нещо екзотично в „Точки на салата“. В комплекта на играта получавате  сто и осем двустранни карти. От едната страна на всяка има изобразен един от шест възможни зеленчука, а от другата страна – условие за точкуване в края на играта. Вие сте на пазара и събирате зарзават, за да правите салата/точки. Нещо такова ?

„Точки на салата“ протича скоростно. Играта завършва, когато всички карти на масата ( броят им зависи от броя на играчите) бъдат взети. По време на вашия ход имат избор между две опции : да вземете две карти от „пазара“ и да ги поставите пред себе си като „зеленчуци“ за вашата „салата“ или да вземете една карта с „формула за точки“, която отново поставяте пред вас. Много важно: Когато вземете карта не можете да я въртите ! Поставяте я пред себе си така както сте я взели.

Когато бъде взета и последната карта се преминава към точкуване. По различните карти има разнообразни „формули за точки“ – комбинации ; точки за определени зеленчуци и минуси за други ; различни сборувания ; специални условия и прочие. Разнообразието на играта в това естество е впечатляващо. Изключително важно е да помните, че една карта със зеленчук, може да бъде част от безкрайно много карти с „формули за точки“.

На пръв поглед повърхностна и лековата, „Точки за салата“ може да бъде доста предизвикателна игра. Правилата й са елементарни, геймплея на пръв поглед също. Но опциите за „прецакай другарче“ или за правилната комбинация от карти с „формули за точки“ , ще ви накарат да се замислите неведнъж. Компактната опаковка, кратката продължителност и повече от приличното количество „игра“ в „Точки на салата“ я правят един отличен представител на „филър“ жанра. Игра, която може да играете навсякъде и с всеки !