Ревю: Додо – Яйцето е първо!

 

Резюме: Додо е кооперативна, динамична и забавна  игра. Имате само една задача – спасете яйцето, като запомните къде се намират разхвърляните материали, с които да изградите безопасен път за него. Компонентите са от добро качество и позволяват на играчите да свържат темата и основната механика. Семейна игра, която препоръчвам.

Увод

Птицата додо (Raphus cucullatus) е вероятно един от най-емблематичните видове животни, които пряко показват, че човешкото присъствие на планетата не винаги е положително. Видът на практика e унищожен от хората, които преминавайки през Маскаренските острови (-19.715275°, 63.422482°) го използват, за да попълват с прясна храна складовете на корабите. Но най-вече вредата идва  от преноса на чужди за островите животни – кучета, котки, плъхове и др., които негативно повлияват и без това вероятно малката популация на безкрилата птица.

В играта „Додо“ вие ще се опитате да го спасите или по-точно неговото огромно яйце, приемайки ролята на местните жители (също допринесли за неговото изчезване).

Додо е много „глупавичка“ птичка, която си бута яйцата от скалите. Ами добре, сигурно е така, бързо да построим рампи, по които безценното да се търкулне в нашата специална, снабдена с възглавничка лодка. Речено-сторено!

Играта е на дизайнерите Frank Bebenroth, Marco Teubner и се издава от Kosmos.

 

Илюстрация на додо от Roelant Savery (1626). Източник: Wikipedia
Къде е живяло додо и къде се намираме ние – Маскаренските острови (червена стрелка), България (зелена стрелка).

Характеристики на играта

  • възраст–6 +
  • продължителност – 10-15 минути
  • брой играчи – 2-4
  • тип – семейна
  • взаимодействие – средно
  • преиграваемост – средна
  • време за научаване – кратко

 Компоненти

Играта е качествено изработена, като ясно си личи, че е помислено за малките, унищожителни ръчички – компонентите са достатъчно здрави и биха устояли на всякакви набези. Рисунките са много приятни, цветни и привличащи вниманието. Получавате и огромно топче (яйце), което ще се търкаля по наклонените плоскости с почти постоянна скорост (децата бяха впечатлени – „Ей, как са го измислили? Явно доста изчисления са направили.“).

Най-впечатляваща е огромната кула (планина), която всъщност е игралното ви табло и има осезателно присъствие на масата. На нея ще строите мостовете, по които се търкаля яйцето-топче, устремено към това да стане храна за рибите или към спасителната ви лодка.

 

Компоненти – рампи, зар и топче (долу), чипове с материали (горе)

 

Правила и начин на игра

Величествената планина

 Правилата са малко и ясно написани. Целта на играта е да направите бързо рампи, по които яйцето на свещеното додо да слезе благополучно от планината. Това става като съберете необходимите ресурси (брадва, бамбук, дъски, пирони, листа, въжета) или да намерите приятелче (заместител на всеки от материалите, не е ясно дали използвате тялото му или то просто ви помага) от местното племе .

А от какви точно ресурси се нуждаете се разбира чрез хвърляне на зар. За съжаление строителните материали не са подредени и ще трябва да търсите съответните, представени с кръгли чипове и обърнати с лицето надолу. Хубавото е, че дори да сбъркате, можете да запомните къде се намира даден ресурс и да подскажете на вашите съотборници при следващото търсене.

Целта е максимално бързо (не забравяйте да си подавате зарчето) да сложите необходимите материали-чипове на рампата и да я монтирате на скалата. Ако успеете да построите всичките рампи до лодката, яйцето ще бъде хванато в сигурни ръце и вие сте победители – видът е спасен.

 

Впечатления

Плюс

Чисто забавление – това е съвсем краткото и искрено мнение за играта. Тя е динамична, емоционална и трябва да мислите бързо, а най-хубавото е, че го правите заедно и си помагате. От това да подсказвате къде са необходимите материали, до монтирането на рампите, всеки участва и допринася за набавянето на вечерята (да де, спасяването на изчезващ вид).

Минус

Вероятно след известно време би ви омръзнала, ако сте запалени геймъри, реално правите едно и също – зар, материали, рампи, гледате яйцето. Макар че има няколко нива на трудност, те са свързани единствено със събиране на повече материали за строеж. В същото време, играта е много кратка и забавна и от нея не бихте искали нищо повече, а децата въобще няма и да се замислят за горното „мрънкане“.

Единственият, също малък проблем е „планината“. Ами да, няма как да я приберете в кутията без да я разглобите, а сглобяването е малко досадно. Затова вкъщи си седи сглобена, приятна украса на секцията е.

 

Образователна стойност

Почти няма игра, чрез която да не можете на научите нещо или да ви се отвори възможност за интересен разговор. Додо не прави изключение. Може да разкажете много за островната фауна и нейните особености, за инвазивните видове и тяхното значение за екосистемите, за действията и бездействията на хората по отношение на природата, тяхното отношение към нея – преди и сега. Но за да бъда честен в вас, аз не съм го правил. Понякога и ние и децата имаме нужда просто да се забавляваме и да се отпуснем, а да го можеш и да го правиш е много важен урок, който не трябва никога да  забравяме.

Заключение

Додо е семейна игра, на много достъпна цена, подходяща и за малки, и за големи. Ако играете с деца и обичате да се забавлявате заедно, то тя заслужава да стане част от вашата колекция !