Ревю на фокус – „Горда България“

„Горда България“ е настолна, „куиз“ игра за двама до осем играчи. Играта се издава от Black Sea Puzzles. Целта на играта е отговаряйки правилно на въпроси да сте първият „освободил“ се от картите пред себе си.

В комплекта на „Горда България“ основно място заема тесте от шестдесет и четири карти и зар. В началото на играта размесвате тестето от карти и всеки играч получава по пет карти, които поставя пред себе си с лицето нагоре – с илюстрацията нагоре. Първият играч, определен на случаен принцип, получава зарa и играта може да започне.

 

„Горда България“ се играе изключително лесно. Активния играч избира една карта от тези пред себе си и я подава на играч отляво, който може да я обърне и да погледне въпросите на гърба. След което активния играч хвърля зарa, за да се определи номера на въпрос.

Основна част от „Горда България“ са картите, затова нека да се спрем малко по-обстойно върху тях. Всички те са посветени на исторически персони или събития оставили отпечатък в родната история и формирането на българския народ. На лицевата им страна има абсолютно брутална илюстрация дело на един от най-големите ни илюстратори Петър Станимиров – художник, работил и оставил своя отпечатък върху толкова много визуални шедьоври, че мога да му посветя не едно ревю, а цяла енциклопедия. И пак ще е малко. Лични фаворити – кориците му по творби на Стивън Кинг !

Освен споменатите илюстрации, които превръщат всяка карта в „Горда България“ в малко бижу, на гърба на всяка карта има въпроси разделени в две групи – зелена и червена ( втори шанс). В стандартната форма на играта, на активния играч се задава въпрос от зелената група. Ако той сгреши има право на втори опит, с нов със същия номер, но от червената група

Ако сгреши втори път, изхвърля картата и тегли нова. Ако отговори правилно просто изхвърля картата, но не тегли нова – направил е една крачка към крайната победа. В правилата на „Горда България“ ще намерите още няколко варианта на игра, насочени към по-убедените в своите знания играчи.

Преди да ви кажа финалното си мнение за „Горда България“, искам да акцентирам на луксозната книжка със същото заглавие, която ще откриете в комплекта на играта. В нея са поместени в по-голям формат всички брутално яки илюстрации,  с текст към тях разказващ за изобразеното събитието или личност. И книжката е с твърди корици. И трябва да ви кажа, че дори играта да не ви хареса или да не харесвате подобни игри, комплекта си струва дори само заради книжката !

Финални думи за „Горда България“. Както може да се досетите, ако някога сте попадали на моите ревюта – ужасно много ми хареса. Аз обожавам „куиз“ игри, а още повече обожавам история. Така че е “win-win” за мен. Знам обаче, че за мнозина от вас, не си падащи по това да изпитват себе си, играта няма да се понрави. И все пак бих ви я препоръчал заради цялостния комплект ( вътре има и малък пъзел подарък ), бруталните илюстрации и образователната стойност на книжката и въпросите. Дори без да играете има какво да научите, а това според мен винаги е плюс !