Предна обложка на играта с карти "Spicy"

Ревю: Предизвикателството убило котката – Spicy

Компоненти на настолната игра "Spicy"

Започвайки да пиша това ревю ми хрумна абсурдна идея, която предизвика усмивка на лицето ми, въпреки сивото, октомврийско време навън. Понеже ще пиша за картова игра с блъфиране се замислих – „Я да питам бай Гугъл кой е измислил „блъфа“. Речено – сторено.

Абсурдна работа, както казах. Излезнаха някакви странни резултати и „научному“ издържани статии от типа на : „Що е то блъф и има ли почва у вас ?“. Останалото, както може да предположите, беше все посветено на покера. Последният далеч не е единствената игра с блъфиране, но безспорно да е най-популярната.

Е, днес ще ви представя едно „свежо“ попълнение в жанра. Появи се преди няколко месеца, прие се доста по-добре по света отколкото у нас, където незнайно защо за тази игра се говори тъжно малко. Мисля да поправя тази несправедливост и да ви представя „играта с карти, в която котки ядат люто“. Как да устоиш на такава „тема“, нали ?

Битката на подправките

В играта ще откриете точно сто карти

„Spicy” е парти ориентирана игра с карти за двама до шестима души. Основната механика в играта е „блъфирането“ и менажирането на карти. Самата игра продължава няколко рунда или до изтеглянето на специална предназначена за целта карта от  основното тесте. Дизайнер на „Spicy” е Гиори Золтан Габор ( бел.ред. вероятно пиша името му грешно щото…унгарски, бате ). А издатели са HeidelBAR Games.

„Spicy” започва с прекрасно звучаща история, която изглежда като извадена от древните легенди и митове. Някога три котки цял ден спорили, коя е по-важната котка. След като не успели да определят, решили да си „овкусят“ деветте живота и си направили състезание по надяждане с лютива храна. Естествено, както подхожда на естеството на котките, всяка една лъжела и мамела през цялото време. Така играта станала игра с блъфиране.

Окей…забравете тая тема. Знам – звучи хубаво и има котки. Ама няма нищо, ама нищо и нищичко общо с играта. В „Spicy” вие се опитвате да се „освободите“ от картите в ръката си, като във почти всяка „trick taking” игра с карти. Когато го направите, печелите „трофей“. Последните са три и ако някой грабне два печели веднага играта.

Така изглежда подготовката за игра с двама играчи

В комплекта на играта ще откриете тесте с точно сто карти обозначени като „Пикантно“. Всяка карти принадлежи към една от трите „бои“ – чили, уасаби или пипер. А също така има и номер/стойност от едно до десет. В тестето има и няколко карти „жокери“, които имат каквато стойност и „боя“ са ви нужни.

Подготовката за игра в „Spicy” се случва за секунди. Разбърквате картите „Пикатно“. Раздавате на всеки по шест карти. В зависимост от броя на играчите, поставяте някъде в тестето картата „Краят на света“. Ако тази карти се изтегли, играта свършва веднага и се преминава към точкуване. Отстрани и с лицето нагоре поставяте и трите карти „Трофей“. И най-младият играч на масата може да започне играта на „Spicy”.

Piccante Vita

Понеже споменах „точки“ в горният пасаж съм длъжен да уточня. В „Spicy” ако успеете да грабнете две карти „Трофей“ печелите, но ако краят на играта се реализира по един от другите два начина ( разпределят се и трите карти „Трофей“ в трима различни играчи или се обърне картата „Краят на света )  бройте точки. Точки в играта печелите, когато „предизвикате“ опонент за истинността на последната играна от него карта и се окажете прав. Грабвате цялата купчина карти от масата и това са точки в краят.

Трите вида "бои" в Spicy

Запомнете написаното по-горе, защото ще се върнем към него. „Spicy” е игра, която освен, че се нарежда за секунди, се обяснява за горе – долу същото време. По време на вашия ход имате две опции – играете карта от ръката си или казвате „пас“.

Ако кажете „пас“, теглите една карта от тестето, намалявате шансовете си скоро да грабнете „Трофей“ и е следващия играч. Ако играете карта я поставяте с лицето надолу. Ако е първата карта на масата обявявате нейната „боя“ и нейната стойност като сте ограничени само до „едно, две или три“ като стойност. Ако вече има изиграни карти преди вас, то трябва да „декларирате“, че избраната карта е от същата „боя“ и някаква стойност, по-висока от тази на предишно изиграната карта.

Казвам „декларирате“, защото в „Spicy” е напълно нормално да лъжете. Даже е препоръчително. Все пак още в началото започнах, че това е игра с блъфиране…очаква се да правите точно това. Естествено, последното не е толкова лесно.

„Вълнуващото“ в „Spicy” идва след като изиграете карта. Всеки играч на масата може да реши да ви „предизвика“. За целта той трябва да постави ръка върху купчината карти и да обяви предизвикателство и в какво се изразява то. Може да ви „предизвика“, че сте излъгали или за „боята“ или за стойността на току що изиграната карта, но не и за двете.

Тук именно е „живеца“ в играта – дали правилно сте усетили „блъфа“ или сте бил заблуден. И общо взето това е основното в „Spicy”. Още тук ще кажа – ако не си падате по “trick taking” игри с карти и блъфиране – това не е вашата игра.

Спечелилият  „предизвикателството“ грабва цялата купчина карти изиграни до момента, като всяка е точка в края на играта. И започвате нов „трик“ с карти. А загубилият „предизвикателството“  тегли две карти от тестето в ръката си.

Картите със специални умения в Spicy

В „Spicy” ще откриете и един допълнителен вариант. Той идва под формата на шест карти означени като „Овкусяване“. Най-общо : те внасят допълнително правило, променящо основните правилата в играта !  Като например : може да обявите карта със стойност шест, като карта със стойност девет и обратното ; ако обявите карта със стойност пет, веднага добавете две допълнителни карти от ръката си под тази карта ; ако може да обявите карта със стойност едно, две или три, то може винаги да я обявите като „чили“, променяйки „боята“ на купчината карти.

И все неща в този дух. Както много пъти съм казвал : когато има „специални умения“, бройте ме ! Задължително ви препоръчвам този вариант на „Spicy” след като направите няколко сесии на базовата игра.

Пикантно за едни, кошмар за други

Ще бъде кратък – „Spicy” е от тези игри, които за едни ще бъдат разкошно и забавно преживяване, а за други ще бъдат мъчение. Играта ясно и отчетливо попада в една от двете крайни категории : „харесва ми“ или „ужасна е“.

Всичко това е заради самата и същност и игрови механики.  Малко „trick taking“ и солидно количество блъфиране – ако нямате симпатии към нито един от тези жанрове/механики просто си потърсете друга игра.

И да, играта не изглежда никак зле : картите са с добро качество, илюстрациите са шантави, кутийката е малка и се събира в джоба ви. Всичко това са плюсове, когато говорим за всеки друг вид игра ! Скоба : единственият реален минус за мен във визията на играта е черният гръб на картите, защото ще се изтърка по-лесно.

Лично аз харесах играта. Не съм най-големият фен на „trick taking” заглавията, но блъфинг добавката в „Spicy” абсолютно ме спечели. Допада ми продължителността, интеракцията между играчите и елементарните правила. Картите със специални умения „чупещи“ правилата пък са най-любимото ми в „Spicy”.

Ако си падате по игрите с блъфиране и си търсите нещо компактно, достъпно и предлагащо „щипка“ разпускащо забавление, то спокойно мога да ви препоръчам  „Spicy” !