Корица за ЛЕГО комплекта "Tales of the Space Age" от серията Ideas

Tales of the Space Age /Review of set №21340/

Днес малко ще разнообразим доминиращата в ревютата Star Wars тема и ще се отправим на едно пътуване към звездите. При това пътуване за…18+. И преди да  се разтреперите от вълнение – говоря ви за Лего !

И по-специално за серията Lego Ideas. За тези от вас, които не са запознати, това са сетове дело на обикновени тухлонърдски чичковци и лелички (щото нормално дете си играе с Лего, а не създава модели, с които да залавя праха по рафтовете вкъщи), а не на служителите/дизайнерите на Лего. Тези модели се публикуват в специална за целта платформа и ако съберат достатъчно подкрепа от Лего общността в света се превръщат в официално издадени сетове. И авторите им дори получават процент от продажбите.

В частност днес ще говорим за един от последно появилите се модели от Ideas серия – Tales of the Space Age/ Set № 21340/. Той е дело на фен дизайнера Ян Возника от Полша – IT специалист, с любов към Лего започнала от невръстна възраст и не по-малко обожание към темите на научната фантастика. Националната принадлежност на Ян е отбелязано в сета със стилно изображение на полския национален флаг посредством бяла и червена „тухличка“ .

Естествено, първото нещо което ме грабна в сета бе темата. Обожавам всичко свързано с космоса, а към прочутата „Космическа надпревара“, белязала голяма част от втората половина на миналия век, имам особен афинитет. Комплекта не е посветен на нея обаче. Той не назовава конкретни достижения на човечеството в космоса, като запазва своята политкоректност, изобразявайки сюжети, сцени и постижения свързани с първите човешки стъпки в неизвестното, сред което „плава“ й нашата родна планета.

Tales of the Space Age включва четири „структури“, с размерите на пощенски картички. Именно такава е идеята зад комплекта – компактни и удобни за излагане „блянове по Космоса“. Всяка картичка включва фон и минималистична (и много стилна) сцена. Едната „картичка“ е посветена на кометите; друга на космическите, безпилотни превозни средства; третата на звездите, а четвъртата на мистериозните „черни дупки“.

Време е обаче да мина по същество в това ревю. Иии…има шанс началото на „по съществото“  да не ви хареса.  Tales of the Space Age е доста скучен сет за сглобяване. Някак си му отива да е „18+“, като метафора на „живота на възрастните“. Всяка една от четири картички има напълно идентичен начин за сглобяване и ползват идентични части (само различни цветове). Да, малките сценки изобразени на всяка картичка са различни, но са прекалено дребни, откъм количество части, за да ви накарат да изпитатe удоволствие от сглобяването. А това последното, вярвам, е залегнало  в идеята на Лего като продукт.

Дотук обаче с негативното ! Защото ако оставим настрана сглобяването, което на средата на втората „картичка“ вече  е рутина, Tales of the Space Age предлага страхотно изглеждаш финален продукт. Четирите „структури“ са много минималистични и стилни и веднага ще си паснат с всеки интериор, в който ги сложите. Просто са една прекрасна декорация за вашия дом или офис ! Също така позволяват да ги подреждате в какъвто искате ред или да ги разделите самостоятелно на отделни места (рафтове или дори стаи), без това да донесе загуба на „духа на сета“. Освен това и четирите „картички“ са снабдени с поставки на гръбчетата си, които позволяват да ги закачите на стена, като малки картинки !

Вторият голям плюс на този комплект е възможността за „ъпгрейди“ на четирите „картички“. Всяка една от изобразени сцени може да бъде лесно променяна. Естествено, след като си набавите нужните части и в главата ви узрее идеята какво искат да изобразяват. В интернет ще намерите множество такива „мокове“ на Tales of the Space Age, в които основата на картичките е запазена, а сцените са променени. В галерията към това ревю съм качил личния ми фаворит по тази тема.

Ако трябва да поставя някаква оценка на Tales of the Space Age, то тя не би била по-различна от: един прекрасен сет за възрастни. Липсва тръпката на предизвикателния за сглобяване модел. Но получавате едно малко и много стилно бижу, което да изложите в дома или офиса си. А защо не и да подарите като подарък на скъп човек, особено ако той е запленен от темата „Космос“ ?

Плюсове :

  • КОСМИЧЕСКА ТЕМА;
  • Много стилен комплект;
  • Може да го сглобите на работа. И да остане като декорация на работното ви място, стига то да позволява такава;
  • Цената му е повече от отлична.

Минуси :

  • Самото сглобяване е малко скучно;
  • Ако космоса не е вашата тема, може и да не ви кликне;
  • Черната основа на всяка една от четирите „картички“ може да е прекалено тъмна за някои вкусове.