Ревю на фокус : Дюнер, Коте, Коза, Сирене, Пица

Окей…едва ли може да попаднете на по-безумно заглавие в настолните игри. Всъщност, „Дюнер,Коте, Коза, Сирене, Пица“ е лицензираната, българска версия на играта с карти  „Taco,Cat,Goat,Cheese,Pizza” – една парти игра, която събра впечатляващо внимание преди няколко години. Родното издание идва от „Black sea Puzzles” и Ozone.bg и има за цел да зарадва всички почитатели на леко наивните, „парти“ заглавия. В следващата серия от снимки ще ви разкажа малко повече за играта.

Дюнер, Коте, Коза, Сирене, Пица
Основното в „Дюнер,Коте, Коза, Сирене, Пица“ са…думите. Още в самото начало е важно да запомните „мантрата“ представляваща заглавието на играта, защото тя заема основна част от геймплея. Самата игра пък може да се играе от двама до осем играчи и от моя опит мога да отсъдя – колкото повече, толкова по-забавно и щураво !
Целта на играта е да се отървете от всичките карти в ръката си. В началото на игровата сесия, получавате определена бройка от тях, която зависи от броя на играчите. Не може да гледате получените карти и ги оставяте на масата пред себе си с лицето надолу. „Дюнер,Коте, Коза, Сирене, Пица“ се играе изключително простичко и включва елементи на „игра за запомняне“ и „игра с ловкост“ или по-точно „ловки и бързи ръце“. В началото на играта първият играч обръща една от свойте карти и казва „Дюнер“. Следващия след него обръща една от картите пред себе си и казва „Коте“…
…така изброяването продължава, следвайки споменатата вече „мантра“. Последната удобно е записана на гърба на картите и повярвайте ми, няма опасност да я забравите ( а и е толкова безумна, че ще забие в главата ви като неуморна мисъл ). Когато казана от вас дума съвпадне с току що обърната карта, тогава се случва магията в „Дюнер,Коте, Коза, Сирене, Пица“ !
Възможно най-бързо всеки един от играчите се опитва да плесне върху купчината изиграни карти на масата. Последният е наказан да прибере всички карти под тестето си, което чувствително го отдалечава от крайната победа. Играта продължава в този дух, докато един играч остане без карти пред себе си.
В комплекта на играта ще откриете и няколко „специални“ карти, пристигащи със собствени правила и чувствително увеличаващи хаоса и забавата край масата. Когато обърнете такава карта, всяка ви кара да изпълнявате определени действия с ръце, а ако сбъркате или забравите отново сте наказан да вземете всички карти.
„Дюнер,Коте, Коза, Сирене, Пица“ е наивна, щурава и лежерна игра. Вписва се идеално в ролята на десетминутен „филър“ след тежка вечер с игри или в условията на семеен обяд с роднини – негеймъри. Последното е особено подходящо предвид настъпващия празничен сезон. Като визия и оформление, издателите са си свършили чудесно играта – през размера на картите, илюстрациите и магнитната кутия. И накрая…все пак едно предупреждение : Не вземайте насериозно тази игра – просто се отдайде на десет минути щуро и наивно веселие !