Компоненти и обложка на настолната игра Honey Buzz

Ревю: Медоносен холдинг – Honey Buzz

Компоненти и обложка на настолната игра Honey Buzz

Напоследък ми е тръгнало на „сладурски“ теми. Бе съвсем наскоро, в предното ми ревю ( Fossilis ), когато ви обяснявах за „изтрещяването“ на съвремената настолна индустрия и включването в новите бордови игри на все повече необичайни теми.

Всъщност, „изтрещяването“ си е нещо хубаво и показва „отварянето“ на хобито към хора с всякакви интереси. Настолните игри вече не са само „обетованата земя за всички чудаци-нърдове,“ а се превърнаха в хоби практикувано от разноцветна палитра играещи, на всякаква възраст и с всякакви интереси.

Както сте се досетили и днес оставаме на вълните на необичайните теми. С една игра, която отразява един от най-модерните „трендове“ на изминалата 2020г. – пчели. Да, игрите с малките жилещи насекоми, към които обаче всички имат захаросана слабост, бяха на особена почит през последните няколко месеца. И това ще бъде само първата от тях, която ще намери място на страниците на „Board Delights“. Добре дошли в първата в света “ настолна икономическа игра с пчели“.

Бизнесът си е бизнес

Таблото с токените "Нектар"

„Honey Buzz“ e стратегическа игра с „поставяне на работници“ за до четирима играчи. Основните механики на играта включват приятен „букет“ ( ааа, почнахме ) от абстрактни и типични „евро“ похвати, за да постигнат желаното геймплей усещане. Автор на играта е Пол Саломон, а издатели са „Elf Creek Games“ ( Atlantis Rising ; Merchants of the Dark Road.

В гората са настъпили нови времена! Със смяната на политическата обстановка горските животинки са започнали да опознават и „дебрите на капитализма“. Вече никой не работи на разменни начала и за „ден да мине“ – всеки се стреми да трупа печалба. Последното особено се услажда на винаги работливите горски пчели, които запретват ръкави и приемат присърце постулатите на капитализма. Последното довежда до търговска надпревара, кой кошер ще произведе повече мед и ще успее да го пласира по-бързо  на жадните за сладост горски животинки…естествено, на правилната цена.

Персоналните компоненти за всеки играч в Honey Buzz

Потъркайте очички, изтупайте от тях цветния прашец и не прекалявайте с меда, че кръвната захар не прощава – „Honey Buzz“ е икономическа игра ! Честно да ви призная, това ми дойде малко неочаквано. Вие сте пчели-работници, стремите се да правите мед и да го продавате, изпълнявайте поръчките на горските животинки. При това го продавате за…пари.

Да, в играта трупате парички, които са директно точки в края. Всъщност, „Honey Buzz“ се играе за точки. И те идват от продаден мед и изпълнени поръчки. Последните изразяват желанията на горските животинки. Самият мед пък може да бъде четири вида и заедно с „пчелния прашец“ е стоката, която произвеждате в играта. Като всяка стока обаче и тази в „Honey Buzz“ се контролира по правилата на безкрупулен финансов пазар.

Картите "Поръчки" в настолната игра Honey Buzz

Но преди да потънал в превидливо подсладените геймплей постулати на играта, нека си кажем набързо за подготовката за игра. Тя има възможност да отнеме малко време и да бъде доста досадна, но има начин с елементарна подредба на компонентите да я забързате.

На достъпно място поставяте двете игрални табла. Върху първото, разделено на „клетки“ като пчелен кошер, трябва да поставите плочки. Последните биват шест вида и всяка „клетка“ се отнася към един от тях. Ако предварително си ги поставите в торбички, ще ви бъде доста по-лесно да ги сортирате. Върху това табло, където и ще поставяте „работниците“ си, теглите и поставяте и три карти „Задания от Кралицата“.Тези карти включват разнообразни условия, носещи ви точки в края на играта.

Токените за парички

Върху второто табло на случаен принцип поставяте токени „Нектар“. Техният брой зависи от броят на играчите в „Honey Buzz“. В началото на всеки ред токени „Нектар“ поставяте и по един токен „Събирач“ за всеки един от играчите. Второто табло съдържа и пазара в играта.

Пазарът в „Honey Buzz“ всъщност работи доста простичко. Всеки вид мед си има скала, като в началото на играта, в зависимост от броя на играчите, поставяте по едно маркерче отразяващо цената към този момент на дадения вид мед. Когато продавате мед, то движите съответния маркер надолу. Така цената му става все по-ниска и по-ниска.

В „Honey Buzz“ няма движение на цената нагоре т.е. задоволявате търсенето и движите цената надолу. Не може да се появи повече търсене. Казах ви, че играта е икономическа, но не очаквайте невиждани финансови машинации и манипулации…все пак пчели продават мед на мечки. Колко пък икономика да има ?

Още нещо трябва да поставите на второто централно табло в „Honey Buzz“ – това са картите „Поръчки“. От тях правите три купчинки, като съдържанието им е посочено в правилата на играта, според броя на играчите. Има два вида карти „Поръчки“ – малки и големи. Разликата е, че вторите изискват повече типове мед и носят повече точки.

Мястото за картите "Поръчки" в Honey Buzz

Всеки играч получава красиво табло в избран цвят, един стартов „работник“ под формата на „пчела-мийпъл“ и няколко токена. Един, „Събирача“, поставяте на борда, а другия „Ветрилото“, държите пред себе си. Освен това всеки грабва и стартово количество парички. Допълнителните „пчели-мийпъли“ държите в близост до вас.

Освен това табло обаче, всеки играч сглобява своя кошер. Последният идва под формата на двойни хексагонови плочки, които в началото поставяте следвайки определен модел. В „Honey Buzz“ ще откриете цяло тесте с карти изобразяващи различни модели кошери т.е. модели на поставяне на тези плочки в началото на играта. Всички играчи ползват един и същи такъв модел в дадена сесия.

И играта може да започне.

Не е лесно да направиш пачка

Стартовият ви кошер в играта

Нека да започнем с това, как свършва всяка игрова сесия на „Honey Buzz“. Всъщност, начините са два: когато свършат две от трите приготвени в началото на играта купчинки с карти „Поръчки“ или когато четири от петте вида мед достигнат най-ниската възможна цена т.е. дъното на ценовата скалата.

Когато един от тези вариант е достигнал, всеки играч изиграва още един ход и се приминава към точкуване. В него бройте всички парички пред вас, които се превръщат в точки и към тях прибавяте точките от изпълнени карти поръчка и картите с „Задания на кралицата“. В „Honey Buzz“ няма богата палитра от варианти за получаване на точки, което на пръв поглед може да изглежда като минус, но всъщност прави така, че играта да е доста стегната и да се задълбае основно около нейната „икономическа“ природа.

Геймплеят на „Honey Buzz“ е изключително причудливо „същество“ включващо три много ярки компонента. На пръв поглед може да изглежда комплексно, особено когато някои ви го обяснява, но точно след един ход всичко си идва на мястото и играта изглежда отлично подредена откъм механична гледна точка.

По време на вашия ход може или да поставите „работник/работници“ или да върнете всички вече поставени. Тук „Honey Buzz“ влиза в „обувките“ на традиционна „игра с поставяне на работници“. Възможните места за поставяне са шест, като всяко едно от тях е свързано с придобиване на плочка, която да поставите във вашия „кошер“, разширявайки го с нови „клетки“. Всъщност това е цялата идея на „поставянето на работници“ в „Honey Buzz“ – стремите се да си вземете даден вид плочка. Както вече стана дума, последните са шест.

Поставянето на работници в настолната игра Honey Buzz

Има обаче и кратка уловка. Когато се постави дори и една пчела в дадена зона, то тя увеличава цената за поставяне на „работник“ за останалите играчи. Мястото не се блокира, но трябва да пратите с един работник повече. Дори и когато става дума за ваш предишно поставен работник ! Последното може да изглежда като малко странно правило, но всъщност е доста логично, чисто откъм геймплей перспектива.

Какво правите с плочката , която придобивате с „работника/работниците“ си ? Простичко – опитвате се да я поставите в „кошера“ си, така че да формирате празна клетка в определен модел. Тук е момента да ви споделя във втората компонента от геймплея на „Honey Buzz“, която прилича на „класическа“ абстрактна игра.

Моделите за празни клетки в играта

Всеки вид мед в играта изисква определен модел клетка, която да имате в „кошера“ си, за да може там да поставите токен „Нектар“. Моделите ще откриете на специално помощно табло, което всеки играч получава в началото на играта ( след малко пак ще се върнем към него ). Новопридобитите плочки поставяте така, че да формират празна клетка, като реално има само едно просто правило – един вид/цвят по ръба на плочката, не може да докосва същия на друга плочка.

Тази абстрактна „мини-игра“ в „Honey Buzz“ също изглежда стряскащо в първите няколко хода на играта. Ще ви се стори адски обременяващо да следите внимателно за всички възможни модели за клетки. Докато не осъзнаете, че реално всички плочки, които придобивате от централното игрално поле са еднакви. Единствената им разлика е изобразеното върху тях посредством иконка действие. Така на практика почти всеки ход може да формирате празни клетки, като основния въпрос е „дали са нужни“.

Видовете плочки в Honey Buzz

Няколко елемента оказват влияние върху избора ви на форма на клетка : дадена карта „Поръчка“, към която се стремите ; цената на даден вид мед ; наличието на токен „Нектар“. Последното е изключтелно ключово, защото дори да имате празна клетка, трябва в нея да поставите токен „Нектар“.

Последните придобивате от второто централно игрално поле, като движите маркера си „Събирач“. Но тънкият момент е, че тези токени са фиксирано количество, формиращо се в началото на играта. И като всяко нещо с фиксирано количество, се изчерпват. Така в даден момент може да ви се иска най-накрая да влезете в бизнеса с акациев мед например, да изградите с плочки клетка в нужната форма, но да се окаже, че вече няма такъв токен „Нектар“. Именно тук проличава един от състезателните аспекти на „Honey Buzz“. Таблото за токени „Нектар“ е още една мина-игра, която трябва внимателно да следите и да не пренебрегвате.

Сглобяване на празна клетка в Honey Buzz

Споменах ви, че по плочките има изобразени иконки за действия. Благодарение на тях стигаме и до третия компонент от геймплея на „Honey Buzz“, а именно „активирането на действия“. Всеки път, когато поставяйки плочка успявате да формирате празна клетка, то активирате всички изобразени посредством иконки действия по изграждащите плочки. Отново – звучи по-сложно отколко е всъщност. Самите действия пък са елементарни за усвояване и може да намерите подробно описание за тях, на гърба споменатото вече помощно персонално табло.

Действията ви дават нови „работници“, позволяват ви да движите маркера си „Събирач“, да произвеждате мед върху токените „Нектар“ поставени в „кошера“ ви, да търгувате на пазара или да изпълнявате карти „Поръчки“ или да извършвате…“счетоводни операции“.

"Заданията на кралицата" в Honey Buzz

Няма да се спирам на действията в „Honey Buzz“ и ще оставя на всеки от вас да ги открие сам. Хубавото е, че всички са изключително полезни, но зависи в какъв етап от играта. Особено шестото действие, което не спомах горе. То е „жокер“ и с негова помощ можете да извършите, което искате действие. Звучи като най-силното действие ? Така е…на пръв поглед.

Няколко думи за „счетоводното“ действие в „Honey Buzz“. Явно и пчелите си следят строго приходите и разходите. Извън шегата – това е действие, което ви дава пет парички т.е. пет точки. Да ви кажа честно, стори ми се леко небалансирано. Без никакво съмнение, за мен това е най-важното действие в играта. Защото пет точки…са си пет точки, няма какво да се лъжем. Не съм напълно убеден, но смятам, че това е най-лесния и превъзхождащ начин да спечелиш „Honey Buzz“.

Сладурски игри за „прецакай другарче“

Време е да обобщя всичко което ви споделих за „Honey Buzz“. Играта е интригуваща, приятна смес от няколко геймплей механики, представени в отлична опаковка и залагащи на силна „състезателна“ и „икономическа“ идея.

Откъм визия – „Honey Buzz“ е бижу. Страхотни, приказни илюстрации. Картонени токени с отлично качество.  Само за „пчелите-мийпъли“ може да се иска нещо повече. Но то се компенсира от токенчетата изобразяващи различните видове мед.

Геймплеят на „Honey Buzz“ първоначално може да ви се стори стряскащ, дори ненужно усложнен. Цялата тази комбинация от абстрактно поставяне на плочки и добрият, стар „worker placement“, па и за десерт активиране на действия. И играта идва с претенция за „икономическа симулация“.

Токените мед в Honey Buzz

Но всичко работи отлично, механиките са хомогенни и съвсем скоро започват да ви оставят един приятен вкус.

Ако трябва да имам някакви съмнения, то те съм към преиграваемостта на „Honey Buzz“. Да, авторите на играта са приготвили истинско изобилие от различни модели на „кошери“, карти „Поръчки“, карти „Задания на кралицата“, случайно разположение на токените „Нектар“ и т.н. Всичко това на пръв поглед гарантира часове в компанията на „Honey Buzz“. Но в мен остана друго чувство и след няколко сесии играта ми се струва изчерпана. Естествено, това е мое лично усещане.

„Honey Buzz“ е сладурска, красива игра, включваща интригуващ коктейл от геймплей механики, които работят отлично. Играта попада в този така популярен  напоследък жанр : „прецакай другарче по-симпатичен начин“. Защото опциите да развалите плановете на вашите опоненти са навсякъде в играта.

„Honey Buzz“ е едно от добрите предложения на 2020г. и може би си струва да му обърнете внимание, ако още не сте го направили.

Оценка :

Визия : 5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 3.5 / 6

Крайна оценка : 4.5 / 6