Ревю: Черният лист – Long shot: The Dice Game

Откакто човек съществува, късмета е негов неизменен житейски спътник и примамлив опиат.  Скрит под много имена, отричан или приветстван, заразителен или потискан, определян като наркотик, като отрова способна да разруши живота ни, когато достигне до своите най-мрачни проявления – любовта ни към предизвикването на лейди Фортуна  е част от нас, с ежедневни, безкрайни проявления.

Самия мен много пъти са ме питали : за пари ли играете ? Наличието на зарове и карти в настолните игри продължава да бъде възприемано от лаиците, от непросветените в хобито ни, като сигурен признак за хазартни забавления. Ако трябва да съм честен, този въпрос са ми го задавали най-вече възрастни хора, моите баби и дядовци притеснени, че внучето им е тръгнало по упадъчни житейски пътеки.

За щастие, настолните игри не могат да бъдат причислени към хазартните изкушения, поне на този етап от развитието си. В нашето хоби, надпреварата с лейди Фортуна спрямо истинския хазарт е като военни действия спрямо престрелка с хартиени фунийки. За сметка на това пък, игрите тематично пренасящи ни и/или пресъздаващи тръпката от хазартни занимания са си направо отделен жанр в хобито.

Няма да крия – изпитвам огромна страст към игрите със залагане. Всеки път, когато такава игра се предложи на масата, автоматично може да смятате участието ми за „ол ин“. Може пък и да имам афинитет към хазарта…

В следващите редове ще ви представя едно тазгодишно заглавие, което с  две зарчета и една дузина карти, ни пренася във вълнуващия свят на конния спорт…и мрачните дълбини на залозите. Спокойно, четенето на това ревю няма да ви направи зависими от  хазарт. Най – много да откриете една изключително добра настолна игра.

Господа, заемете позиции…

Както става ясно от заглавието, “Long Shot: The Dice Game” е игра със зарове, която може да се играе от трима до осмина играчи. Играта оригинално се появява на пазара под името „Long Shot“ през 2012 г., а новата версия е нейнa механично изчистена и доста по-увлекателна версия със зарове. Без никакво съмнение, се причислява към особено популярния жанр на roll&write игрите : играчите хвърлят зар/зарове и в следствие на получените резултати извършват действия. Дизайнер на играта е Крис Ханди ( Cinque Terre ), a издател Perplext ( Pack O Game).

“Long Shot: The Dice Game” ни пренася в аристократичната, но и пълна с хазартни изкушения реалност на конния спорт, вероятно в пика на неговата популярност през годините между двете световни войни. Вие влизате в ролята на неназовани ентусиасти търсещи бърза печалба на хиподрума.

За целта трябва внимателно да обмисляте своите действия, да търсите най-разумните залози, а защо не и да закупите един или повече от състезателните коне, ако смятате, че подобна инвестиция ще ви се отплати. Всичко това и още много е във вашите ръце в една игра на “Long Shot: The Dice Game”.

Минутка за наука : Конните надбягвания дължат модерната си формула и правила на Великобритания, както и терминът „жокей“, който се появява за първи път в края на XVII век, но като форма на забавление/спорт те са познати от дълбока древност, водеща началото си от хиляди години преди Христа, в земите на Централна Азия, вероятно от времето когато човек опитомява коня.

Традиционно за „roll&write“ жанра, времето за подготовка на игрова сесия в “Long Shot: The Dice Game” е почти светкавична. На централно място поставяте игралното поле, изобразяващо писта на хиподрум, разграфена на секции. На старт-финалната права нареждате осемте фигурки на състезателните коне, а съответните карти отнасящи се за всеки един от тях поставяте до борда.

Тук е редно да направя няколко уточнения. Първо, въпросните „фигурки“ са доста далеч от „коне“ в естетическо отношение. Реално представляват дървени маркери с еднаква форма, но в различен цвят,  различно изображение и номер от едно до осем. Въпреки това обаче далеч не дразнят, а напротив – допринасят за целия “old school” дух на класическо надбягване с коне. И са много удобно решение за това, за което са предназначени в играта.

Споменавайки за „картите на конете“  бързам да ви кажа, че в “Long Shot: The Dice Game” ще откриете  няколко „комплекта“, които може да смесвате напълно свободно, стига да имате винаги осем състезателни коне. Върху всяка карта има разнообразна информация, на която ще се спрем отново в следващите редове на това ревю.

На този етап е важно да знаете,че всеки кон си има различно умение ( в комплект с уникално наименование ), което се активира при различни игрови условия. Всеки кон има цена, срещу която може да го закупите, а също така и „умножител“  на вашите залози при класирането му на почетната стълбица.

Минутка за наука: В конните надбягвания, както между другото и в „човешките“ такива, вътрешните коридори на състезателната писта се смятат за по-благоприятни и вероятността състезатели в тях да победят е чувствително по-голяма.  В “Long Shot: The Dice Game”  това е отразено чрез разнообразната пазарна цена на конете.

Разнообразните „комплекти“ коне са едно от най-силните оръжия на играта. С тяхна помощ си гарантирате огромно и солидно количество преиграваемост. В Кикстартър версията на играта, до която имах възможност да се докосна преди да напиша това ревю, получавате дори още комплекти коне.

Следващата част от подготовката за игровата ви сесия в “Long Shot: The Dice Game” включва всеки играч да получи „персонално табло“ и маркер. А също така и стартова карта, върху която има нанесени разнообразни позиции от таблото ви, които защриховате, получавайки различни стартови условия за всеки играч. Тук ще спомена, че при първата ви среща с персоналното ви табло, може да се объркате от трите графи изобразени по него и разнообразните символи…но това е сигурен признак на всяка добра roll&write игра, вЕрвайте ми !

Имаме и готино правило за първи играч – този, който най-скоро е заложил нещо . И сесията ви на “Long Shot: The Dice Game” може да започне.

Високи залози

“Long Shot: The Dice Game” предлага „кристално“ ясна игрова формула – играта приключва, когато финишират три коня. Правите само една обиколка около игралното поле. А след финала сборувате точки, получени от разнообразни източници : позиции на почетната стълбица, „инвестици“ в коне, залози и останали „пари“ в ръката ви.

Всеки ход в “Long Shot: The Dice Game” също протича изключително простичко и елегантно.  Активния играч взема заровете и ги хвърля. В комплекта на играта ще откриете две зара. Едният е осемстенен, другия шест. Върху първия са отбелязани с цвят и числа осемте коня, а върху втория има числа от едно до три.

Осемстенният зар определя кой кон ще се движи по игралното поле, а шестстенния с колко позиции.

След като избрания според заровете или Фортуна кон се движи, се извършва „справка“ с неговата карта, върху която има отбелязан един или повече коне, който/които също се движат заедно с него. Това на пръв поглед изглежда странна механика, но може да потърсим „тематична подложка“ за нея.

В конните състезания все пак се състезават животни, със своите инстинкти и нрави, които понякога са необясними за нас. Също така вероятно ви е известна древната хитринка за използване/изкуствено внасяне в състезанието на феромони с цел разсейване на мъжките коне, жребците.

След  движението на конете идва време и за действията на играчите. По време на своя ход всеки играч има право на едно действие измежду пет възможни. За четири от тези действия има определена секция върху персоналното ви табло. Това, което трябва да запомните при извършване на действия е, че винаги използвате номера на активния кон – този, определен според зара.

Ще започна със стандартното действие по „закупуване на кон“. Вече стана дума, че „добичетата“ си имат цена, посочена на картата. След като я заплатите – конят става ваш . Защо искате да го правите ? Защото ако той финишира в челната тройка, вие като негов горд собственик ще получите определена сума пари/точки.

А също така и защото конете имат култови специални умения, които ви дават предимство в даден аспект от играта. Обожавам специалните умения в настолните игри и тези в “Long Shot: The Dice Game” не правят изключение.

Когато купувате кон, взимате този, който е хвърлен със зара – „активния кон“. Какво означава това ли ? Ами, че за разлика от много други игри в този жанр, в “Long Shot: The Dice Game” реда на извършване на действие има значение ! Последното е особено важно и променя (към добро) цялото усещане на играта, вкарвайки солиден елемент на конфронтация между играчите – нещо, което обичайно липсва в “roll&write” игрите.

Както подобава на една игра посветена на конни надбягвания, залозите са мястото, където ще получите най-много точки. Едно от възможните ви действия в “Long Shot: The Dice Game” е да направите залог. Отново – той е за този номер кон, който зарчето определи. А самият залог може да е с една до три парички. В края на играта, в зависимост от позицията на коня в крайното класиране получавате пари/точки. Първите три позиции ви носят „умножител“ на заложените сума, а следващите „утешителна“ награда от една паричка.

Като стана дума за „утешителна награда“, тук е мястото да спомена още една особеност в “Long Shot: The Dice Game”. Малко преди старт-финалната линия, върху игралното поле има поставен още един маркер.

Той обозначава две неща : ако бъде преминат от кон, то не може да залагате на този кон, освен ако нямате „каска“ с неговия цвят/номер, а  също така за този кон ще получите „утешителна награда“ от една паричка ако не е в челната тройка.

Така стигам и до следващите две действия в “Long Shot: The Dice Game”, които са трудно обясними тематично, но пък имат огромно игрово значение. Означени са като „каска“ и „жилетка“ – всяко от тях ви позволява да „задраскате“ на таблото си съответния символ за определения от зара кон.

„Каската“ вече обясних – може да залагате за този кон и след ограничителната черта от състезателното поле. „Жилетката“ пък ви позволява да „подобрите“ картата на дадения кон, като към нея включите допълнителен кон, който искате да се движи. Така може да си осигурите повече движение за предпочитан от вас кон.

И на последно място – всеки „комплект“ от „каска“ и „жилетка“, за един състезателен кон, ви носи пет точки в края на играта.

Последното възможно действия по време на хода ви в “Long Shot: The Dice Game” идва със сложно звучащото и помпозно наименование : „концесия“. Думата всъщност означава и „отстъпка“, но това което извършвате прилича повече на „игра на бинго“. Върху персоналното ви табло има мрежа от 4х4 кръгчета, обозначени с цветовете и номерата на различните коне и табличка с възможни бонуси под тях.

Въпросното действие в “Long Shot: The Dice Game” ви позволява да „зачеркнете“ номерчето/цвета на кончето определено от зара. А когато съберете ред или колона от зачеркнати числа – да си изберете един от „тлъстите“ бонуси под тях.

И повярвайте ми – тлъсти са си тия бонуси! Безплатно закупуване на кон. Опция за безплатен залог. Манипулиране на позициите на кончетата на игралното поле. Парички за вас, които са и точки в края на играта. Няма нищо излишно и искате да грабнете всичко!

Това действие е нещо като „спасителната мрежа“ за вас. Но предлага и достатъчно много отлични стратегически решения. Също така и възможност за конфронтация с останалите играчи, посредством движение напред или назад на избрани кончета.

Dark horse

Вероятно на български  “Dark horse” би трябвало да се преведе като „неочакван победител“, макар по този начин да се губи забележителна част от символиката на този израз.

Той от своя страна също води началото си от конния спорт и оригинално означава появата на нов, непознат за залагащите кон на хиподрума. Първата поява на термина е отбелязана в новелата на Беджамин Дизраели (да, същия, който след това служи като премиер на Великобритания и има своя роля и в българската история) – „Младият херцог“, написана през 1831 г.

Спирам се на терминът, защото освен неговият „конен“ произход, той прекрасно описва отношението ми към “Long Shot: The Dice Game”. Тази игра ми дойде като изкачащ от далечния „осми коридор“, бързоног кон.

“Long Shot: The Dice Game” е забележителна игра! Не знам как да намаля патоса, но отдавна не бях оставал толкова впечатлен от настолно заглавие. Всичко в играта е прекрасно : нейната тема; игрова механика; лекота и елегантен дизайн; богатството на игровите опции и преиграваемост; опаковката и компонентите.

“Long Shot: The Dice Game” предлага изключително чист геймплей, който предоставя решение за един от най-големите проблеми на „roll&write“ жанра – липсата на конфронтация. Играта има от нея в отлични дози. Такива, които ще ви държат на ръба на стола до самия край – решения, действия, залози и неочаквани обрати.

Въпреки наличието на зар, “Long Shot: The Dice Game” не разчита изцяло на късмета. Нещо повече – дори имате на разположение механика, която не съм споменал до този момент, позволяваща ви да манипулирате късмета във ваша полза. 

Върху таблото ви има изобразени три символа на подкова. По време на вашия ход може да задраскате една от тях и да третирате осемстенния зар като който искате цвят/номер кон.  Така в “Long Shot: The Dice Game” голяма част от случващото се е наистина във ваши ръце и повярвайте ми – опциите са много.

Играта се обяснява за пет минути, играе за двадесет и буквално може да направите две сесии за времето на една обедна почивка. И това да бъдат две забавни и увличащи сесии. “Long Shot: The Dice Game” без никакво съмнение е една от най-добрите филър/семейни игри, които съм играл въобще. А относно мястото си в личния ми „roll&write“ топ, то вероятно ще застане на челна позиция !

Няма как повече от това да ви препоръчам “Long Shot: The Dice Game”. Намерете си играта и я играйте! Без никакво съмнение, един от неочакваните победители в хобито тази година !