Настолна игра Super - Skill Pinball : 4-Cade

Ревю: Аркадна страст – Super Skill Pinball: 4-Cade

Настолна игра Super - Skill Pinball : 4-Cade

Мнозина свързват масите за флипер с културата на залите за аркадни игри от 80-те години на миналия век. Истината обаче е, че първообразите на „масите с лостчета, с чиято направлявате метални топчета“ се появяват още във времето на Кралят Слънце, Луи XIV. Оттогава тези интригуващи „машинки“ изминават доста дълъг път включващ механизиране, монетизиране и… „шукаризиране“. Последното е нова дума, която си измислих току що, за да опиша покриването на флиперите с разнообразни лампички, светещи надписи, натъпкването им с мелодии, говор и дори цели песни т.е. превръщането им в модерните символи на аркадните зали от наши дни.

Далеч съм от мисълта да ви обясвам принципите на игра във флипера – мисля, че това трябва да е „общо познание“ за целия човешки род. Нещо като кучешката мания да гониш хвърлена пръчка или тази на мухите да се забиват в челното стъкло на автомобила ви т.е. традиция заложена в самата същност на човешкото същество, в самото ни ДНК. А ако все пак не знаят какво е флипер или колко ужасно забавно може да си прекарате с една такава машинка…то вероятно сте робот ( бел.ред. разкрийте се като сайлони ! )

В последните години с главозамайващия растеж на настолните игри и привличането на все повече и повече играчи към това чудно хоби, рязко се разшири кръга от теми в хобито. Да ви кажа обаче, никога не съм и предполагал, че добрите стари флипери могат да бъдат пресъздадени под формата на настолна игра. Е, естествено отново бях сюрпризиран и в това ревю искам да ви споделя за пренасянето на „култа от аркадните зали“, върху вашата маса за настолни игри.

Забавление вместо тема

В играта ще намерите четири борда, четири "маси" за игра

“Super Skill Pinball: 4-Cade” е настолна игра залагаща на “roll&write” механика, за да ни пренесе край толкова обичаните аркадни маси за флипер. Кутията ви казва, че играта може да бъде играна от един от четирима души, но на практика ако имате повече копия, може да играете с неограничен брой играчи. Дизайнер на “Super Skill Pinball: 4-Cade” e Джоф Енгелщайн, едно от най-разпознаваемите имена в хобито. Издатели са Wizkids.

Някъде тук в мойте ревюта на настолни игри обичам да ви разказвам за темата в даденото заглавие. Този път обаче…такава просто няма. Затова, ако не може да живеете без тематичност, то просто затворете това ревю тук. Ако все пак ви е интересно, а и обичате чистата забава – то четете смело напред.

Зарче и токен за топче от настолната игра Super-Skill Pinball : 4-Cade

“Super Skill Pinball: 4-Cade” е опит за пренасяне на аркадните маси за флипер в полето на настолните игри. В началото на всяка игрова сесия играчите избират „маса“ на която ще играят. Последните включват два борда, като всеки играч получава персонален комплект от тях. В “Super Skill Pinball: 4-Cade” ще открите четири „маси“ за флипер с различни теми и разнообразни мини-игри. Горещо ви препоръчвам да навлизате в играта следвайки нивото на трудност на различните „маси“. Защото ако за първата има няколко прости правила, то за последната мини-игрите са описани на няколко страници правила.

А относно последните…има какво да се желае. Книжката можеше да бъде написана малко по-чисто и малко по-ясно. Защото играта определено е „абстракна“, а и самата идея за „настолна игра „флипер“ или за „движението на токенче, което имитира полет на метална топка“  отнаме малко време да свикнете с нея.

Подготвоката за игра

Всеки играч получава персонални бордове, в зависимост от избраната „маса“, два токена заместващи метални топчетата от истински флипер и изтриващ се маркер. “Super Skill Pinball: 4-Cade” не използва листчета, а изтриващи се бордове за многократна употреба. Макар да не съм привърженик на последните, поради факта, че върху тях всичко се по-замазва лесно и става нечетливо – в тази игра няма друг начин за пресъздаване на “roll&write” механиката. Защото ако трябва да определим, “Super Skill Pinball: 4-Cade” , то бих използвал иновативното ( бел.ред. първа в света ? ): „roll&write – erase&rewrite” игра. Хайде сега към геймплея.

Безкрайна игра

Основната игрова механика в “Super Skill Pinball: 4-Cade” е изключително проста. Играта продължава два рунда, като се стремите да акумулирате колкото се може повече точки, подобно на „истинска“, аркадна маса за флипер. Всеки рунд е разделен на множество малки ходове, като играчите играят едновременно. Няма ясно времетраене на рундовете и ако играете умно и имате солидна доза късмет, може да се „задържи“ доста дълго в играта. И поради естеството на играта е възможно даден играч да е в първи рунд, а друг във втори ( бел.ред. по-бързо е загубил топката си ).

Основните компоненти в Super Skill Pinball: 4-Cade

В началото на всеки ход един от играчите ( няма значение кой ) хвърля две шестстенни зарчета, които пристигат в комплекта на играта. Всеки играч си избира едно от зарчетата и нанася стойността му върху борда си, запълвайки „кутийка“ изобразена на него и поставяйки токена за топче до нея. Повече от един играч може да избере едно и също зарче.

Всяка една от „масите“ в “Super Skill Pinball: 4-Cade”, разбирайте бордовете, са разделени на няколко зони, като последното е отбелязано с ненатрапчива пунктирана линия. Основното правило, което трябва да знаете и помните е, че когато токена за топче този ход е в дадена зона, то в следващата задължително трябва да падне надолу – да маркирате „кутийка“ от някоя от долните зони. За да го върнете обратно нагоре, трябва да ползвате лостчета, като на всяка истинска маса за флипер. Естествено, маркирайки „кутийки“ разположени върху тях.

Това реално е всичко което ви е нужно да знаете, за да играете “Super Skill Pinball: 4-Cade”. Играта е изключително простичка откъм базови правила. Подредбата й се случва за секунди и може буквално да свалите найлона на кутията и под пет минути по-късно вече да играете. Или поне така изглежда на пръв поглед. Защото стигаме до правилата на отделните „маси“.

Няма да се спирам на тях в детайли. Както вече стана дума, в комплекта на играта ще откриете четири „маси“, които освен като тема варират и като трудност. Горещо ви препоръчвам да ги играете в ред, като прогресивно увеличавате сложността. Всяка маса включва богата палитра от мини-игри, коя от коя по-интригуващи. Запознаването с тях не винаги е лесно, защото правилата не са особено интуитивно написани.

Една от мини-игрите в “Super Skill Pinball: 4-Cade”

С увеличаването на трудността на мини-игрите и съответно на „масите“, се увеличава и удоволствието ви от играта. А също така и нейната продължителност и предизвикателност. И най-вероятно ако първата „маса“ не ви затрудни и ви омръзне бързо, то последната е изключително предизвикателство, със сериозна трудност, но и със сериозна възможност за точки. Това разнообразие е огромния плюс на “Super Skill Pinball: 4-Cade” за мен.

Всяка мини-игри в “Super Skill Pinball: 4-Cade”, подобно на реална маса за флипер, може да се активира многократно. Когато изпълните условията им, отбелязвате точки и изтривате „кутийките“ за нова активация. Това имах предвид, като ви казах, че “Super Skill Pinball: 4-Cade” е „erase&rewrite“ настолна игра.

Треска в делнична утрин

“Super Skill Pinball: 4-Cade” е изключително забавна, разнообразна и пристрастяваща игра, абсолютно бижу за всички почитатели на флиперите. Именно тези характеристики я превръщат в една от най-играните от мен игри в последните месеци. Това се дължи и на перфектните й възможностти за солова игра.

Всъщност, “Super Skill Pinball: 4-Cade” си е определено „solitary“ игра. Реално нямате абсолютно никаква интеракция с останалите играчи. Всеки си избира как да активира/запълва „кутийките“ върху борда си и няма никакво взаимодействие. Дори както казах, играта може да има различно времетраене за различните играчи около масата. Липсата на интеракция определени няма да е по вкуса на мнозина геймъри. За сметка на това обаче, “Super Skill Pinball: 4-Cade” е отлично забавление за събуждане и за сутрешната ви чаша кафе.

Няколко думи и за компонентите и визията на играта. Относно илюстрациите – те са окей. Шарени и грабващи, както подобава на една маса за флипер, пък била тя й под формата на картонен борд. Споменавайки бордовете обаче няма как да скрия, че те са леко разочароващи. Прекалено тънки и лесно огъващи се. Определено можеха да инвестират малко повече в тях.

Моето табло за рекорди в настолната игра “Super Skill Pinball: 4-Cade”

Останалите компоненти също не са особено грабващи. “Super Skill Pinball: 4-Cade” не е от този тип игри, които пленяват с визията си. Лично за мен най-голямата критика относно компонентите може да търпи не особено чисто написаната книжка с правила и липсата на нещо задължително за всеки флипер : табло отбелязващо рекордите на всяка маса т.е. „Hall of Fame“. Затова и както се вижда от горната снимка, аз си „хоумрулнах“ такова ( бел.ред. #ЛистИМолив ).

И за финал : напук на липсата на тема и не особено впечатляващите компоненти, “Super Skill Pinball: 4-Cade” е една пленяващо забавна игра, която трайно се намести в моята колекция и най-редовно обичам да подреждам на масата със сутрешното си кафе.

Оценка :

Крайна оценка за настолна игра - "Мн.Добър 5"

Визия : 3 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6

Крайна оценка : 5 / 6