Корица за Лего комплекта "Изтребителят на Оби-Уан Кеноби, сет № 75333

Obi-Wan Kenobi’s Jedi Starfighter /Review of set №75333/

Obi-Wan Kenobi’s Jedi Starfighter

Няма да крия, нито ще се опитвам да отричам – не съм особено голям познавач на превозните средства във вселената на Междузвездни войни. За да не бъда все пак прекалено суров със себе си ще кажа, че се възприемам на ниво начетен начинаещ. Веднага ще ви го преведа – запознат съм с имената и функцията на основните 10-15 превозните средства от цялата плеяда на стотици такива появяваща се в игралните и анимационите филми, видео игрите и въобще всички стотици хиляди продукти с марка „Star Wars”. Естествено говорим за най-важните превозни средства.

Именно затова трябваше да отделя специално време, за да издиря как се води официално модела, управляван от Оби-Уан Кеноби в Епизод II и последвалите анимационни серии Clone Wars. Предполагам, че официалното название на този кораб, Delta-7 Aethersprite-class light interceptor”, е прекалено дълго, сложно и непознато и за самите дизайнери LEGO (и маркетинговия им отдел), заради което и те са се спрели на по простичкото Obi-Wan Kenobi’s Jedi Starfighter“ или „Изтребителят на Оби-Уан Кеноби“.

Малко характеристика и за самия сет: №75333, подходящ за децата/чичковци на възраст 7+ и включващ 282 тухленца. По родните магазини може да го намерите за сумата варираща между 60 лв. и 80 лв., в зависимост от сезона, отстъпките и желанието за печалба. Бързам да ви кажа, че всяка сума над 60-65лв. платени за този комплект е абсолютна кражба. ! Не защото модела не е готин, а просто защото е прекалено.

В комплекта ще откриете три минифигурки…с уговорка. Уговорката е доколко може да наречем минифигурка астро дроида. Науката спори по въпроса. Иначе минифигурката на Оби-Уан Кеноби е много симпатична. С принт на торса и краката, два лицеви принта, версия с коса и версия с култовата си качулка. Общо взето всичко, което може да искате от Кеноби. Компания му прави Таун Уи (Taun We)- персонаж, който вероятно помните само като визия. Това са странните жирафо-подобни извънземни от планетата Камино. А трябва да ги помните с това, че са създателите на прочутата Армия на клонираните. Всъщност, комплекта представя точно тази сцена – пристигането на Кеноби на Камино, срещата му с местните администратори-създатели на клонинги и научаването на информацията, че те строят гранд армия на Републиката по поръчение получено преди десетина година. Всичко това се случва в Епизод II на филмовата поредица.

Самия Delta-7 Starfighter е приятен билд, но без да блести с нищо особено. Имате стабилна конструкция, която е подходяща за игра, но не предлага никакво предизвикателство за построяване. Вероятно и пет годишно дете ще се справи с нея, нищо че пише друга възрастова категория на кутията. Определено обаче не бих го определил като скучен за сглобяване. Повече като рутинен. Самия модел от своя страна е симпатичен, в „класическите“ Републикански цветове, макар и малко мъничък,  според мен. Разполага с опция да „поставяте“ астро дроида на изтребителя както изглежда в полет . Тъжното е, че това е повече gimmick/трик, защото реално липса цялостната система за „натоварване“ на подобни дроиди, познати ни от филмите. Което е очаквано за Лего модел от този ценови/възрастов/брой на частите диапазон.

Тук идва и потенциалния проблем – цената на комплекта. Както ви казах – малко е солен в горния си ценови диапазон, за това което предлага. Всичко това можеше да се избегне ако от Лего бяха пуснали няколко десетки тухленца допълнително вътре и бяха добавили култовия пръстен за междузвездни скокове. Във всяка своя поява този вид изтребители включва тази допълнителна модификация, която му позволява да се движи със светлинна скорост и от която може да се освободи, оставяйки я да гравитира на орбита, когато достигне до дестинацията си. За жалост липса в този Лего комплект.

Като крайна оценка на „„Obi-Wan Kenobi’s Jedi Starfighter“/„Изтребителят на Оби-Уан Кеноби“ бих казал, че това е комплект, който ще се понрави в известна степен на колекционерите, макар че ще им липсва споменатия по-горе допълнителен модул. А за децата предлага прилични игрови възможности. Има обаче един съществени минуса. Липсва му една минифигурка (за тази цена), която да е на някой от „лошите“, което ще направи сета наистина „игрови“.

Плюсове:       

А) Оби-Уан Кеноби с коса и качулка;           

Б) Моделът на корабчето е симпатичен ;        

В) Може да го сглобите на работа;                        

Г) Стои красиво на рафта;                                    

Д) Задължителен е за Clone армията ви.     

Минуси:

А) Трябваше да има фигурка на Джанго Фетт;

Б) Сглобяването не представлява предизвикателство;

 В) Липса модула за светлинна скорост;

Г) Никога няма да запомните името на изтребителя;

Д) Купувайте само ако е намален.