Horrified

Коалицията на Злото – Horrified

Бу-ууу чудовища

Бащата на модерният хорър, Х.Ф.Лъфкрафт, казва следното : Страхът е най-древната и най-силна човешка емоция. Бертранд Ръсел пък смята, че „страхът е основният източник на заблудата и основен извор на подлостта“.  Изследване за дълбините на страха намираме и в ученията на древните, някои от тях с неизвестен автор, като японската поговорка : Страхът е толкова дълбок, колкото разумът му позволи. А други дело на велики философи като Сенека – „Ние сме по-честно изплашени отколкото наранени, ние страдаме повече от въображението си отколкото е реалността“.

Страхът има много измерения, много прояви и последици. Най-вече той е емоция отприщваща нещо скрито в нас самите. Стивън Кинг казва : „Да, чудовищата съществуват. Призраците също. Те са вътре в нас. И понякога те побеждават“.

И преди това ревю да се превърне в есе на тема „Страхът, една от есенциите на човешката душа“, бързам да премина на основната причина, заради която съм изпаднал в подобни разсъждения. В последната една година германското издателство „Ravensburger“ , в колаборация с филмовият гигант „Universal Studios“ започна издаването на поредица игри вдъхновени от популярни филми/книги на ужасите. Общото между тях е дизайнерския екип и страховита тема, включваща познати, бих ги нарекъл иконични културни творения на изкуството на ужаса. Има ли по-подходяща поредица игри, в които да се потопим в навечерието на Халоуин ?

A-отборът на ужаса

Палитра от чудовища

“Horrified” е стратегическа, кооперативна игра за до петима души, концентрирала в себе си цяла палитра от най-известните филмови чудовища, живеещи в кино архивите на „Universal Studios“. “Horrified” е своеобразна приключенска игра, в която се опитват да се справите с различни „създания на мрака“, като успоредно с това се грижите те да не убият всички жители на едно градче. Дизайнът на играта е поверен на дизайнерския екип на „Prospero Hall” – компания за настолни игри от всякакъв калибър, ситуирана в Сиатъл . Разпространител е „Ravensburger“.

Вашите герои

“Horrified” ни пренася в едно неназовано градче, изтъкано от готически мотиви и класически хорър местенца – лаборатория, гробище, изоставено имение, мистериозна кула и прочие. Играчите влизат в ролята на герои, различни специалисти в дадена област, които се опитват да спасят мирните граждани на градчето. А това от което се опитват да ги спасят е пълната гама от иконични филмови чудовища – Дракула, Невидимият човек, Мумията, Създанието от Черната Лагуна и т.н. Уникалното в “Horrified” е, че вие се разправяте не с едно, а с няколко от тези страховити твари, като това се определя в началото на играта.

Споменавайки героите в играта ви казах, че те са специалисти в различни сфери. Последното е представено посредством специални умения, с каквито те разполагат. Уменията се използват като действия. И както традицията повелява – чупят правилата на играта във ваша полза.

Всеки герой има специално умение

“Horrified” се играе неопределен брой рундове, докато не се достигне до едно от условията за край на играта. А те са точно три на брой. Ако успеете да победите всички чудовища в играта, то вие печелите. Ако обаче скалата отчитаща нивото на „терор“ в селцето достигне до своят максимум или път свърши тестето с карти „Чудовища“, то губите автоматично играта.

Чааакай те малко. Кооперативна игра, в която спасявате хора. Имате герои, професионалисти с различни професии, имащи специални умения. Губите играта когато някаква скала достигне максимум или когато свършат картите от няколко тесте… “Horrified” да не би да е нова версия на „Pandemic”? Така звучи на пръв поглед, но не е точно същото. И обещавам да ви кажа защо, ако имате малко търпение.

Централният борд

Няколко думи и за подготовката за игра. Тя е кратичка и включва няколко фази. Първо, поставяте на досъпно място игралното поле, представляващо селцето разделено на множество локации. След което разбърквате двете тестета карти, „Чудовища“ и „Преимущество“. Поставяте маркера за „терор“ на най-ниското ниво на скалата. Всеки играч си избира герой и получава картонено стенди, „значка“ даваща му информация за героя и една карта „Преимущество“.

Персоналните чудовищни табла

След което се пристъпва към най-важната част от подготовката – чудовищата. Избирате си колко от тях да включва вашата игрова сесия. Това определя и нивото ѝ на трудност. Самите чудовища също имат ниво на трудност, което да ви помогне да прецените в каква комбинация да ги използвате. Всяко чудовище пристига със собствено игрално табло, описващи специфики на “set up”-а му, допълнителни компоненти ( токени ) и условия да го победите. Също така и приятна пластмасова фигурка. След като „подредите“ всяко чудовище, следвайки условията и разясните какви са изискванията, за да бъде победено то, играта може да започне. Ааа да не забравим – има готино правило за първия играч : който най-скоро е ял чесън !

Чудовищна напаст

Структура на хода ви

“Horrified” не е никак сложна игра. Смея да твърдя, че се обяснява изключително лесно и правилата ѝ са широко достъпни. Което автоматично ме кара да я наредя смело към категорията на “gateway” игрите. Може би не е най-доброто решение за навлизане в хобито, но пък ако имате приятел обожаващ старите филми на ужасите, то това е играта която ще го завлече към настолните игри.

Играчите се редуват да извършват ходовете си, като всеки ход включва две фази : фаза на героя и фаза на чудовищата. Във фазата на героя, вие извършвате вашите действия – колко могат да бъдат те ще откриете записано върху „значката“ на избрания герой. Върху последната, освен отлична илюстрация на вашия персонаж и броят на възможните му действия е записано и специалното му умение, което също се извършва като действие.

Обреченият доктор

В “Horrified” може да движите вашия герой; да вземате предмети от локациите по борда; да разменяте предмети с други герои, намиращи се на вашето поле и да „напътствате“ цивилни. Последните са една от добрите идеи в играта. Разнообразни ефекти в “Horrified” ще ви карат да поставяте разнообразни неутрални персонажи на игралното поле. Това са жителите на градчето, озовали се сред ужаса на страховитото зло спуснало се над селището. Всеки от тях иска да бъде отведен, безопасно, до определена локация, след което изчезва от игралното поле.  И ви носи карта „Преимущество“.

Преимущество за вас

Последните са „добрите карти“ в играта. В най-общи линии : нося ви силни умения, които може да използват еднократно по време на хода на всеки играч, без това да ви струва действие. Част от формулата на успеха ви е закодирана в правилното използване на картите „Преимущество“.

Скалата на "Терора"

Ако обаче цивилните бъдат атакувани от чудовище…ами не е добре. Умират автоматично и нивото по скалата „терор“ се вдига с един пункт. Всъщност скалата се движи и когато герой бъде „победен“. Последният обаче не умира, макар че принципно е на едно кръв или един удар от чудовище. Само го местите в болницата, откъдето започва следващия ход и нивото на скалата се вдига. В “Horrified”, както вече стана дума, ако скалата стигне максимум – губите играта.

Франкенщайн на лов

Затова не е окей да оставяте цивилни по борда. Когато се движите, може да движите заедно с героя си и цивилните на неговата локация. А действието „напътствие“ ви позвлява да го пратите на съседно поле, без да местите героя си или да го извикате при героя си, за да го предпазите. Защото когато чудовищата атакуват и имат избор между герой и цивилен, те атакуват героя, който разполага със способи да се защити.

Торбичката с "Предмети"

Способите са разнообразните „предмети“, за които споменах. В “Horrified” те пристигат под формата на токени, в три различни цвята : оръжия, научни и мистични предмети. Освен това всеки предмет има стойност, оказваща неговата сила. Предметите се появяват на специфични локации в хода на играта, когато изтеглите карта „Чудовище“. Като действие може да ги събирате в себе си, когато сте в локацията и да ги използвате, ако чудовище ви нападне, за да се защитите. Последното става като просто „изхвърлите“ предмет, без значение от вида и стойността им.

Чао, Дракула

„Предметите“ обаче са и ресурсите в “Horrified” и не винаги ще искате да ги пилеете, дори и това да ви струва оцеляването на героя ви. Да повторя – последните не умират, а само биват „побеждавани“, с което се повишава „терора“ в селцето. „Предметите“ са ви нужни в разнообразните условия за побеждава на чудовищата. На последните гледайте като на „мини-игри“ в състава на “Horrified”. Всяко чудовище пристига с определено условие и изисква от вас да съберете отделни „предмети“ и/или с тяхна помощ да извършвате определени действия. Именно затова пилеенето на предмети с лека ръка не е препоръчително.

Разнообразни и страховити ефекти

Също така “Horrified” може да завърши и когато няма повече карти „Чудовища“ в едноименното тесте. Гледайте на него като своеобразен брояч на ходове, защото във всяка фаза на чудовищата, която се случва на всеки играч, като втората фаза от хода му, теглите една карта. Върху последната има изобразени няколко важни неща.

Карта "Чудовище"

Първо – оказват ви колко нови предмета се появяват на игралното поле. Теглите ги от торбичката и ги слагате на местата им. Тук има и елемент на късмет, защото понякога ужасно много ще ви трябват предмети в даден цвят или на дадена стойност, а той упорито няма да иска да излиза от торбата. Втората част от всяка карта е някакво събитие. То може да е свързано с конкретно чудовище или със селцето и неговите жители като цяло. Ако изтеглите събитие за дадено чудовище, а то не е в игра – просто събитието не се случва.

Преди битката

Третата и може би най-важна и неприятна част от всяка карта „Чудовище“ е закодирана под формата на символи – те ви казва кое чудовище се движи и атакува. В “Horrified” всяко чудовище има символ, а също така има и един специален символ – за „яростно чудовище“. Последното се отбелязва под формата на токен, който се мести в хода на играта. Следвайки иконките по ред, местите и атакувате посоченото чудовище. Отново – ако чудовището не е в игра, нищо не се случва. Както вече споменах, чудовищата се движат към най-близкия герой. А атакуват посредством зарове. Бройката им зависи от изтеглената карта „Чудовище“.

Заровете в играта

Върху заровете има два вида символи – щета и специално умение. Първата е ясна – нанася щета и ако не се предпазите, героят ви е победен. Втората обаче може да бъде доста по-неприятна, защото активира специалното умение на даденото чудовище. Ама вие наистина ли си мислихте, че тия изчадия нямат умения ? Последните са отбелязани на персоналното  табло на всяко едно от тях и предлагат богата палитра от ефекти, за да ви скапят живота. Хубаво е предварително да се запознаете с тях, за да сте наясно какво да очаквате.

“Horrified” продължава в този дух неопределен брой ходове или докато се случи едно от трите условия за край на играта. Малка вметка – когато победите дадено чудовище т.е. изпълните условието на неговата „мини-игра“, веднага го отстранявате от борда и продължавате със следващите.

Хорър трибут за всички в хобито

Време за финална оценка на “Horrified”. Простичко и ясно – хареса ми ! Лека, забавна и интригуваща кооперативна игра. Без да имаме някакъв фойерверк от геймплей новост, “Horrified” се обляга на добре познати, изпробвани и работещи механики. Последните навяват доста асоциации.

Да отречем приликите между “Horrified” и „Pandemic” би било откровена лъжа. Голяма част от усещането в играта е сходно и това се дължи на споделянето на общи геймплей похвати. Последното не е толкова лошо, защото в “Horrified”  има достатъчна нови неща. На първо място това е разликата в действията между отделните герои, което обаче напълне бледнее пред идеята за различните чудовища.

Шест различни чудовища в “Horrified” ви предлагат на практика шест различни крайни цели в играта. А възможността да ги комбинирате, определяйки и нивото си на трудност, вдига още по-високо летвата на преиграваемостта ( дори не мога да сметна до толкова ). Всяко чудовище предлага интригуваща мини-игра. Няма спор – някои са по-интересни и предизвикателни от други. Някои комбинации пък са направо невъзможни за побеждаване. И това е само плюс, които ще ви гарантира доста игрови часове в компанията на играта.

“Horrified” е чудесна, „gateway“ кооперативна игра. Ориентирана към семейства и начинаещи в хобито. Визуално изглежда много добре, използвайки илюстрации от класическите филми на ужасите. Миниатюрите са на прилично ниво, токените са с отлично качество и макар да очаквам да има намръщени физиономии на стендитата – те отлично се вписват в играта.

“Horrified” е игра, която спокойно ще ви препоръчам. Една свежа и забавна кооперативна игра, която отдава почит на класическите филми на ужасите. Перфектен избор за есенно-зимния сезон навън.

Оценка :

Визия и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 5 / 6

Крайна оценка : 5 / 6