City of zombies – Mатематика срещу зомбита

 

Резюме

City of zombies е кооперативна игра, в която заедно ще решавате математически задачи, докато се опитвате да се спасите от пълчища гладни зомбита.

Играта ще ви предостави един чудесен начин да се забавлявате със семейството си, докато учите децата да събират, изваждат, умножават и делят, превръщайки математиката в удоволствие.

Тя е много добре изработена и веднага ще ви грабне. Подходяща е за деца над 6 години. Една от любимите ни кооперативни игри, която мога само да ви препоръчам.

Увод

 В началото са били цифрите, а не словото. Сигурен съм! Така започна и моят интерес към настолните игри.

Търсех начин, с който да се забавляваме вкъщи, но и да учим интересни неща с децата. Открих го в две игри, свързани с математиката. В една много стара, създадена през Втората световна война игра – Supper farmer, за която може да прочетете повече в ревюто написано от Д. Георгиев (Георгиев, 2015). И най-вече в играта City of zombies. Тя ми попадна съвсем случайно, на една разпродажба за настолни игри втора употреба във Фейсбук група. На кутията бе написано – Use your brain to survive (Използвай мозъка си за да оцелееш). Нямаше как да пропусна подобно предизвикателство, а освен това имаше и зомбита.

Характеристики на играта

  • възраст– 8 + (6+ според мен)
  • продължителност – 30-45 минути
  • брой играчи – 1-6
  • тип – семейна
  • взаимодействие – кооперативна
  • преиграваемост – висока
  • време за научаване – кратко

Тема

Зомбита – това е. Те се хранят с мозъци и искат вашите. Не е ясно защо точно това им се яде, но пък има нещо дълбоко примитивно в страха да си загубиш главата или мозъка и си готов на всичко за да се спасиш. Любима, много използвана и ставаща за всичко тема. Естествено е абсолютно фантастична, но вече залегнала в нашата култура.

Всъщност това е само на повърхността. Много по-дълбоко се крие истинската причина да съществува тази игра, а тя е математиката. Нещо много по-сложно, страшно и съвсем реално. За много деца тя е истинският кошмар. Кошмар, който много лесно може да бъде превърнат в удоволствие. Само трябва да им покажем, че е много трудно някой да изяде един добре работещ мозък. За нещастие на зомбитата, живеем във времена на модерно обучение и образование, където използването на иновативни методики е все по-често срещано и желано. Включително и чрез игри.

Такава е била идеята на автора на играта Матю Тидбъри (Matthew Tidbury). Той искал да помогне на децата си и да им покаже, че математиката може да бъде интересна и забавна.

City of zombies е достоен представител на това течение и вече се използва от много училища във Великобритания.

 Компоненти

 Макар че City of zombies се произвежда и разпространява директно от нейния създател, тя е с високо качество на компонентите. Играта е с малко елементи – няколко тестета карти, игрален борд, три зарчета и фигурка на самолет.

Игрално табло

Използваните материали са отлични и доказано издържат на въздействия от детски ръчички. Рисунките са тематични и весели, съвсем леко страшни, колкото да предизвикат емоция. Често препращащи към известни герои от книги и филми.

Различни събития и предмети

Иконографията е много добра, бързо става ясна и се запомня. Много ми хареса, че на всяка карта със зомби има подсказки за възможните варианти за пресмятане при умножение и повдигане на квадрат, което много помага при игра с по-малки деца.

Зомбитата

Играта се подрежда и прибира бързо и лесно.

 

Правила и начин на игра

Книжката с правила е много добре написана и богато илюстрирана. Самите правила са лесни и се обясняват бързо.

City of Zombies предлага четири нива на трудност, плюс няколко начина за модифициране на играта чрез включване на герои, които имат различни способности и дори могат да се превръщат в зомбита, ако не ги спасите навреме.

Герои и героини

Има и модификация за напреднали, в която зомбитата имат допълнителни умения. По този начин играта става много разнообразна и подходяща за широк кръг от играчи – от деца до възрастни математици.

Играта протича в  пет стъпки, които продължават до победа или загуба. Целта е да спасите  колкото може повече оцелели от Зомби апокалипсиса хора и да удържите зомбитата далеч от тях, докато пристигне спасителният самолет. През Стъпка 1  се изпълняват картите със събитията, отбелязани на тях или се събират картите с предмети, които може да използвате когато искате.

Стъпка 2 е най-съществената част от играта, в нея се борите срещу пълчищата настъпващи зомбита. За целта хвърляте три зарчета (за малко екшън – можем да ги наричаме „гранати“). Получавате три цифри, от които трябва да направите най-ефективната комбинация, която да съвпада със силата (число, което е отбелязано в долния десен ъгъл на картата) на едно или повече зомбита, по този начин ги унищожавате. Имате право да използвате самото число, да събирате, изваждате, умножавате, делите, повдигате на квадрат или да коренувате в каквато ви хрумне комбинация.

Всяко зарче се използва само един път. Възможностите са много и е важно, че можете да си помагате. Всички играчи имат право да дават идеи за най-доброто използване на заровете, но активният играч взима окончателното решение. Трябва да използвате и трите зара в сметките, ако не успеете се налага да пропуснете хода си. Все пак, на  по-малките играчи в правилата е разрешено да използват колкото могат от зарчетата. Ударените зомбита се премахват от игралното табло и отиват в гробището. Следващият по ред играч хвърля зарчетата и процедурата се повтаря, докато минат всички през тази стъпка.

В Стъпка 3-4 придвижвате напред останалите зомбита на дъската и самолетчето. В Стъпка 5 се появяват и новите зомбита, като техният брой зависи от стойността на едно от две хвърлени зарчета.

Ако самолетчето достигне до пистата, вие печелите и преброявате колко оцелели сте спасили. Възможно е да сте спасили само себе си, което също не е зле. Но ако всички места на барикадата се заемат от зомбита, не може да направите нищо повече – край.

Впечатление

Плюс

Донасяйки играта вкъщи имах известни съмнения дали тя ще се хареса. Да, темата беше интересна, на външен вид изглежда страхотно, но все пак – унищожаване на зомбита чрез математически действия?!

Но изненада, играта наистина се оказа забавна и увличаща. Първото, което те грабва е, че веднага те вкарва в нейната история. Пълчищата зомбита зловещо се влачат към барикадата, която е последната ти надежда, хората пищят, спасителният самолет е толкова далеч…

Без да се усетим, вече хвърляхме заровете-гранати и правехме „сложни“ сметки. Играта беше интересна, но и изискваща сериозно използване на мозъчните клетки. Математиката е много елегантно вплетена, присъстваща във всеки ход, унищожителна, но без да се натрапва или плаши. Освен това я използвахме като екип. Перфектното оръжие!

City of Zombies бързо се превърна в една от предпочитаните ни кооперативни игри. Мога да ви уверя, че играта няма да бъде скучна и за родителите. За нас беше истинска изненада, колко сме забравили да смятаме на ум и да използваме простички математически действия. Естествено, нали си имаме толкова програми, пишем формули и скриптове, решаваме тежки и сложни проблеми – сериозни хора! Убеден съм, че много от вас ще преживеят същия сюрприз.

Ще имате много забавни моменти, в които вашите деца ще се справят по-добре. Нищо, че току що са научили от вас, че 2×2 = 4, и че 22 = 4.

Само един пример, по реален случай. Имахме зомбита със сила 8 и 6. Аз хвърлих зарчетата и ни се падна комбинацията 6, 6 и 2. Веднага започнахме сметките:

Аз: (6+6) – 22 = 8 – унищожаваме зомбито с 8.

Детето: Тате, нищо не разбрах, но 6+2 = 8 и ни остава 6 и за другото зомби.

Търсете простите решения, мили родители! Често те са най-добрите.

Играта определено ще ви помогне да погледнете по различен начин на себе си и на вашите деца. А най-важното е, че тя напълно постига целта си. С нея те ще заобичат или поне приемат математиката като добър инструмент за постигане на целите им. И ще минете заедно през това приключение. Не може да се иска нищо повече от една игра.

Минус

Честно казано тук съм затруднен. Реално играта няма никакви проблеми, тя е с прости правила и действия, които работят чудесно. Но все пак, ето няколко бележки, които да имате предвид.

Както всяка игра със зарове, тук също роля ще има късметът. Макар че се случва относително рядко, ще има моменти, в които няма да можете да направите нищо с получените цифри. Особено, ако се придържате към правилото за използване на трите зарчета. Като цяло това не е беда, но трябва да внимавате как се отразява на настроението на децата и дали няма да ги разочарова и натъжи. Не трябва да забравяте, че за тях играта е сериозно занимание и те ще се опитват задължително да я спечелят.

А най-важното е да смятат и да се учат, включително и на това да приемат загубите. Затова не се притеснявайте да се възползвате и от правилото, че могат да се използват и получените стойности от по-малко зарове. Съвсем разрешено е в правилата на играта. Не забравяйте също, че има няколко нива на трудност и трябва да изберете подходящото. Последното ниво на трудност -четвърто, заедно с модификацията за напреднали, е истинско предизвикателство и ще затрудни дори и възрастни играчи.

Забавното е, че в един момент децата разбират, че чрез тази игра учат. При нас това доведе до един период, в който не беше много желана на масата. Колкото и да е приятно ученето, в даден момент то е основна „работа“ и всеки има нужда от почивка. За щастие този период мина много бързо и отново я играем, вече на много по-високите нива на трудност.

Плюс/Минус

За съжаление в България няма дистрибутори на играта и няма да я видите в нашите магазини и книжарници. Тя се разпространява от нейният създател, което си има и плюсове.

Може да я поръчате от сайта на City of zombies.

Цената и е около 73 лв. Ако я поръчате директно до България, доставката излиза доста скъпо, почти половината от цената на играта. Най-удобно и евтино е да я изпратите до адрес на някоя от вече многобройните български куриерски фирми, които осъществяват доставки между Англия и България. Така доставката ще е около 3-6 лева.

Доверете ми се, всяка вложена стотинка в тази игра си заслужава!

Оценка :

 Почивайте в мир, зомбита!

 

Визия и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 5.5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6

 

Крайна оценка : 6 / 6

 Образователна стойност 

Този път ще бъда кратък. Не само защото играта има очевидна образователна стойност и е един прекрасен инструмент да се забавлявате заедно със семейството си, докато научавате (припомняте си) по нещо от математиката.

Не е новина, че играта е основен начин на учене в животинският свят. От дълбока древност настолните игри са използвани при преподаване в училища, университети и дори военни академии (Donovan, 2017). Много е хубаво, че отново им се обръща все по-сериозно внимание (Bolstad& McDowall, 2019). Но темата за игрите в образованието е дълга, интересна и ще надхвърли целта на тази статия, затова спирам до тук.

Голямата разлика с повечето игри, които се използват за обучение е, че тази е кооперативна, т.е вие не сте противници а заедно решавате появилите се проблеми. Разбира се, тя не е единствената, но за City of zombies това се оказва изключително подходящ избор на механика.  Взаимодействието между играчите, даването на различни идеи, изслушването на другите и взимането на общи решения, значително подобрява развитието на изчислителното мислене при всички участници, но най-вече техните способности да общуват и да работят в екип (Anania&al., 2016; Berland&Lee, 2011).

Все по-важни умения в наши дни.

 

Допълнителна информация

 

Георгиев, Д. 2015. Super Farmer – семейно-детска игра със страхотни компоненти. URL:

https://bigboxgamers.com/super-farmer-review/

 

Anania, E., J. Keebler, K. Anglin, J. Kring. 2016. Using the cooperative board game Pandemic to study teamwork. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting. 60. 1770-1774. 10.1177/1541931213601405.

https://www.researchgate.net/publication/307946138_Using_the_Cooperative_Board_Game_Pandemic_to_Study_Teamwork

 

Berland, M., V. R. Lee, 2011. Collaborative strategic board games as a site for distributed computational thinking. International. Journal of Game-Based Learning, 1(2), 65-81. doi: 10.4018/ijgbl.2011040105

https://www.researchgate.net/publication/220663808_Collaborative_Strategic_Board_Games_as_a_Site_for_Distributed_Computational_Thinking

 

Bolstad, R.,  S. McDowall. 2019. Games, gamification, and game design for learning

Innovative practice and possibilities in New Zealand schools. NZCER Games for Learning Report. 59 стр.

https://www.nzcer.org.nz/research/publications/games-gamification-and-game-design-learning-innovative-practice-and

 

Donovan, Т. 2017. It’s All a Game: The History of Board Games from Monopoly to Settlers of Catan. Macmillan. 314 стр.